Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Καλλιτεχνικό σκάκι

Σήμερα η στήλη μας είναι αφιερωμένη σε δυο βραβευμένες συνθέσεις του καλλιτεχνικού σκακιού, αυτές του Γκραντ-Μετρ Βύρωνα Ζάππα και του αείμνηστου Διεθνή Κριτή προβλημάτων Δημήτρη Καπράλου.

Ο Βύρων Ζάππας ξεκίνησε τις συνθέσεις καλλιτεχνικού σκακιού από το 1944 και μετά από επιτυχίες στον ελληνικό και διεθνή χώρο, μετά από πολλά βραβεία, αλλά και σκληρή δουλιά επί 49 χρόνια, αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Σκακιού και πήρε τον τίτλο του Γκραντ Μάστερ!

Μία ολόκληρη ζωή 66 χρόνων, για έναν τίτλο και στο αγωνιστικό σκάκι ο τίτλος του Γκραντ Μάστερ μπορεί να αποκτηθεί και σε μικρότερη ηλικία από τα 15 χρόνια...!

Στο διάγραμμα αυτού του κειμένου, βλέπουμε μια σύνθεση του Β. Ζάππα βραβευμένη το 1966 σε ολλανδικό διαγωνισμό. Μια όμορφη σύνθεση για όλους ανεξάρτητα αν έχουν γνωρίσει ή όχι την ομορφιά του μοντέρνου προβλήματος, ενός προβλήματος που στηρίζεται στην κατασκευή του και στο βαθύτερο «λογικό» περιεχόμενο. Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε (2) δύο κινήσεις.

Το δεύτερο πρόβλημα που ακολουθεί με αλγεβρικά σύμβολα είναι του Δημήτρη Καπράλου, ο οποίος (κι είναι σημαντικό να το υπογραμμίσουμε), εκτός των άλλων επιτυχιών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στη Σκακιστική Ολυμπιάδα Καλλιτεχνικού Σκακιού το 1972!

Λευκά: Ρα3, Βζ2, Πθ3, Πζ6, Ιγ8, Ιε6, Αβ1, Αε5, Στρ. β3 (9). Μαύρα: Ρδ5, Πθ5, Ια4, Ιη6, Αβ8, Αθ7, Στρ. γ5, γ6, η4, η7 (10). Πρώτο βραβείο το 1951 στην Αγγλία! Παίζουν τα λευκά και κάνουν ΜΑΤ σε -2- δύο κινήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ