Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζητείται η έκδοση πρακτόρων της CIA

MONAXO.--

Την έκδοση 13 πρακτόρων της CIA ζητά το ανώτατο δικαστήριο του Μονάχου ώστε να δικαστούν για το ρόλο τους στην απαγωγή και τα βασανιστήρια του Γερμανού υπηκόου λιβανικής καταγωγής Χάλεντ Αλ Μάσρι, αναφέρει το «Ρόιτερς». Ο Μάσρι είχε βρεθεί για διακοπές στην ΠΓΔΜ, από όπου τον απήγαγαν Αμερικάνοι πράκτορες και τον μετέφεραν μυστικά στο Αφγανιστάν όπου τον ανέκριναν για μήνες και τον υπέβαλλαν σε βασανιστήρια. Η υπόθεση έχει προκαλέσει πάταγο στη Γερμανία, εξαναγκάζοντας την Αγκελα Μέρκελ να ζητήσει εξηγήσεις από την Κοντολίζα Ράις.

Τώρα, περίπου μετά από δύο χρόνια ερευνών εκ μέρους των γερμανικών δικαστικών αρχών, ζητείται η έκδοση των πρακτόρων της CIA και παρότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει ώστε να μην εκτελεστούν τα εντάλματα όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του «Σπίγκελ», φοβάται το πολιτικό κόστος, γεγονός που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον. Εξάλλου, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ήδη έχει υπάρξει σύσκεψη ανώτατων αξιωματούχων των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης ώστε να αναζητηθεί ο καλύτερος τρόπος χειρισμού του αιτήματος του Δικαστηρίου του Μονάχου «για σύλληψη με σκοπό την έκδοση».

Οικογενειακά «κειμήλια» της CIA

Στη δημοσιοποίηση μέρους των χαρακτηριζόμενων ως «οικογενειακών κειμηλίων» της CIA, που καλύπτουν την περίοδο από το 1953 μέχρι το 1973 και αφορούν παράνομες διαρρήξεις γραφείων και οικιών, τηλεφωνικές υποκλοπές, απαγωγές και απόπειρες δολοφονίας πολιτικών, δημοσιογράφων και γενικά ατόμων που θεωρούνταν «εχθροί της Αμερικής» αναγκάστηκε να προχωρήσει η CIA στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα.

Η CIA αναγκάστηκε να αποδεχτεί τα αιτήματα Αμερικανών και ξένων ερευνητών, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε το τμήμα των Εθνικών Αρχείων Ασφαλείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον και ο διευθυντής του, Τόμας Βλάντονκα δημοσιοποίησε μέρος των 11.000 σελίδων του εγγράφων που ονομάζονται CAESAR-POLO-ESAU. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται οι σχεδιασμοί δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο, η παρακολούθηση και οι υποκλοπές τηλεφωνημάτων των δημοσιογράφων Ρόμπερτ Αλεν, Πολ Σκοτ, Τζακ Αντερσον, Μάικ Γκέτλερ, Μπριτ Χιουμ, η περίπτωση του Γιούρι Ιβάνοβιτς Νοσένκο, Σοβιετικού λιποτάκτη που κρατήθηκε και βασανίστηκε επί 1 1/2 χρόνο, η δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα, οι διαρρήξεις σε οικίες και διαμερίσματα πρώην πρακτόρων της CIA, όπως του Βίκτορ Μαρτσέτι, οι παρακολουθήσεις αντιστασιακών, το άνοιγμα και η φωτοτύπηση επιστολών από και προς τη Σοβιετική Ενωση και την Κίνα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ