Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επαγρύπνηση και νέες πρωτοβουλίες

Ολοκληρώνεται η πλήρης εθνικοποίηση της πετρελαιοβιομηχανίας

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αυλαία για το Κόπα Αμέρικα σήμερα και τα βλέμματα στραμμένα όχι μόνο για το ποδόσφαιρο που θα παιχτεί στα γήπεδα της Βενεζουέλας, που για πρώτη φορά στην ιστορία της φιλοξενεί τη διοργάνωση, αλλά και για το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο πρόκλησης βίαιων ταραχών και επεισοδίων.

Ταραχές και επεισόδια που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προκληθούν τεχνηέντως ώστε να υπάρξει εγχώρια και διεθνής κατακραυγή και να μπορέσει να προωθηθεί η εκστρατεία αποσταθεροποίησης που κατευθύνουν οι ιμπεριαλιστές.

Παρότι ο πρόεδρος Τσάβες δεν πρόκειται να παραστεί σε μεγάλο μέρος της διοργάνωσης του Κόπα Αμέρικα, καθώς ξεκινά την περιοδεία του σε Ρωσία, Λευκορωσία και Ιράν, ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί όχι μόνο για το Καράκας, αλλά και για άλλες πόλεις της χώρας, όπως περιορισμός των μεγάλων διαδηλώσεων, απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν άμεση σχέση με τη διοργάνωση, απαγόρευση αποκλεισμών οδικών αρτηριών και γηπέδων κ.ά.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τσάβες απευθυνόμενους σε αξιωματικούς και μέλη της Εθνοφρουράς την Κυριακή, τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εξελίσσουμε και να ισχυροποιούμε τα όπλα του πολέμου της αντίστασής μας, αυτό είναι το αντιιμπεριαλιστικό μας όπλο», προσθέτοντας «ότι πρέπει να σκεφτόμαστε και να προετοιμαζόμαστε για τον αντιστασιακό πόλεμο κάθε μέρα. Πρόκειται επίσης για τον ψυχολογικό, τον οικονομικό, τον πολιτικό, τον πόλεμο των ΜΜΕ». Παράλληλα, ο Τσάβες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προμήθειας νέων εξοπλισμών. Σε διαφορετικό επίπεδο, ο Τσάβες επίσης δήλωσε σε εκπομπή στο «TVes» ότι στα μέσα Ιούλη θα ξεκινήσει το σχέδιο αλλαγής του Συντάγματος του 1999, όπου ένα από τα βασικά ζητήματα θα είναι και η συζήτηση της πρότασης για τα «συμβούλια λαϊκής εξουσίας». Επίσης η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας και άλλες οργανώσεις νεολαίας, καταθέτουν αυτές τις μέρες τον οργανικό νόμο για τη Λαϊκή Παιδεία.

Τέλος, οι πετρελαϊκές «Chevron», «Total Statoil» και BP συμφώνησαν να παραμείνουν στη Βενεζουέλα και να συμμορφωθούν με το νέο νόμο, που σημαίνει ότι θα μεταβιβάσουν το πλειοψηφικό τους πακέτο. Εν αντιθέσει οι αμερικανικές πολυεθνικές «Exxon Mobil» και «ConocoPhillips» θα αποχωρήσουν. Ετσι, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, η εθνικοποίηση της ζώνης του Ορινόκο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2008 με κοινοπραξίες, όπου όμως το κράτος θα έχει τον απόλυτο έλεγχο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ