Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ»
Με «όπλο» την ειρήνη

Μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού λαού στέλνουν, για τρίτη χρονιά, τα «Θεοδωράκεια», θεσμός που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δήμου Χίου (γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη) και φέτος αναβαθμίζεται σε συμμετοχές και περιεχόμενο.

Στην αναβάθμιση αυτή συμβάλλουν με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων της γειτονικής χώρας. Αντιπροσωπευτικό «δείγμα» αυτών των συμμετοχών και από τις δύο χώρες παρουσίασε τα «Θεοδωράκεια» χτες σε αθηναϊκό βιβλιοπωλείο, παρουσία του συνθέτη.

Μεταξύ των εκδηλώσεων, περιλαμβάνονται αυτές που οργανώνει ο Δήμος Χίου από 14 - 16/7 σε συνεργασία με το Δήμο Τσεσμέ, ενώ η Σάμος οργανώνει διμερή συνάντηση με θέμα τη συμβολή των ΜΜΕ στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Λέσβος ανέλαβε τη διοργάνωση διμερούς συνάντησης εκπροσώπων της ΤΑ, που θα πλαισιωθεί με τη μουσική του Μίκη και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης, ο συνθέτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το «φάσμα μιας ενδεχόμενης πολεμικής σύρραξης συμβάλλει, ώστε ένας από τους βασικούς στόχους της ειρήνης που είναι η μείωση των πολεμικών δαπανών, να είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Με τα αστρονομικά ποσά που κάθε χρόνο κατευθύνονται προς τα ταμεία των ξένων πολεμικών βιομηχανιών και που προέρχονται από το υστέρημά μας, θα μπορούσαν να γίνουν τεράστια έργα υποδομής, σχολεία, νοσοκομεία, μέγαρα πολιτισμού και να ανεβεί θεαματικά το επίπεδο ζωής των δύο λαών. Αντί γι' αυτό, εμείς κάνουμε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους». Πρότεινε, τέλος, να ενταχθεί στις εκδηλώσεις και ο Αϊ Στράτης, «αυτό το μεγάλο σύμβολο του αγώνα και της θυσίας».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν, μεταξύ άλλων, ο νομάρχης Σάμου, ο αντιδήμαρχος Χίου, ο δήμαρχος Μούδρου και οι Τούρκοι δήμαρχοι του Ναρλίντερε, του Αλτινολούκ και του Καρσίγιακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ