Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Πολιτιστική «στρατηγική», με «χορηγούς»

24ωρη απεργία, σήμερα, των μουσικών της Φιλαρμονικής του δήμου

«Σήμερα δεν είναι το θέμα σας. Σήμερα μιλάμε για πολιτισμό...», είπε η πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων, Σ. Μυτιληναίου, στους μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου, χτες το μεσημέρι, πριν ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του δημάρχου και της ίδιας για τη νέα πολιτιστική στρατηγική της δημοτικής αρχής. Με απόφαση του Συλλόγου τους οι μουσικοί προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία, καθώς η δημοτική αρχή αρνείται, όπως καταγγέλλουν, να επιλύσει αιτήματα ζωτικά για τη λειτουργία της Φιλαρμονικής. Τονίζουν ότι το καλύτερο ελληνικό σύνολο πνευστών απαξιώνεται καλλιτεχνικά (επί εξάμηνο δεν υπάρχει προγραμματισμός) και εργασιακά (δεν καλύπτονται κενές οργανικές θέσεις, στη θέση πρώην μονίμων τοποθετούνται συμβασιούχοι, ο δήμος στρέφεται δικαστικά εναντίον εργαζομένων που έχουν τις προϋποθέσεις για συμβάσεις αορίστου χρόνου). Οπως ανέφεραν, οι πολύμηνες προσπάθειές τους για διάλογο συνάντησαν την αδιαλλαξία και επίδειξη ισχύος εκ μέρους της δημοτικής αρχής και ότι ενόψει της σημερινής απεργίας «ενεργοποιήθηκαν μηχανισμοί για να παίξουν άλλοι στη θέση των απεργών της Φιλαρμονικής».

«Ο,τι δεν έγινε επί 20 χρόνια δε θα λυθεί σε πέντε μήνες. Δεν μπορεί κανείς να με πιέσει ν' αποφασίσω με απεργίες», απάντησε ο δήμαρχος. Στη νέα του πολιτιστική στρατηγική, όπως φάνηκε, δεν περιλαμβάνεται η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καταξιωμένα σύνολα, όπως η Φιλαρμονική. Πώς όμως μπορεί να υπάρξει πολιτιστική παρέμβαση ενός δήμου χωρίς εύρυθμη λειτουργία, πολύμορφη αξιοποίηση και προβολή του καλλιτεχνικού έργου, προπάντων, των συνόλων που διαθέτει;

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα», ο Ν. Κακλαμάνης χτες αοριστολογώντας μίλησε για τους άξονες δράσης του Πολιτισμικού Οργανισμού: ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, εκπαίδευση παιδιών - νέων σε τέχνες, περιβαλλοντική συμπεριφορά, νέες τεχνολογίες, εδραίωση της Αθήνας στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη, ενίσχυση πρωτοβουλιών καλλιτεχνών και φορέων. Είπε ότι η λειτουργία του Πολιτισμικού Οργανισμού «θα εκσυγχρονιστεί, ενσωματώνοντας σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές». Σημείωσε πάντως ότι «δεν πρόκειται για αλλαγή του νομικού του πλαισίου» και ότι «ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην εξεύρεση, εξασφάλιση και χρηστή διαχείριση χορηγιών».

Οι εκδηλώσεις στο Αττικό Αλσος, που φέτος βαφτίζονται «Α΄ Φεστιβάλ Αττικού Αλσους» (2/7 - 16/9) περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό, ποίηση και θέατρο για παιδιά, με συμμετοχή πολλών καταξιωμένων καλλιτεχνών. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 600.000 ευρώ. Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ