Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Πούλησαν «στα μουλωχτά» κι άλλο πακέτο μετοχών

Με την εκποίηση του νέου πακέτου - 10,7% των μετοχών - του ΟΤΕ η κυβέρνηση προσπαθεί και να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» των κρατικών ελλειμμάτων (διευρύνονται από τις παροχές στο κεφάλαιο) και να βρει χρήματα για προεκλογικές παροχές

Ακάθεκτη στο ...μεταρρυθμιστικό της έργο, η κυβέρνηση εκχώρησε χτες - «στα μουλωχτά» - επιπλέον ποσοστό 10,7% του ΟΤΕ σε Ελληνες και ξένους «θεσμικούς επενδυτές». Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η πώληση του νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ είχε γίνει γνωστή από τις 10 το πρωί (με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερ»), η κυβέρνηση τηρούσε όλη τη μέρα «σιγήν ιχθύος» και μόλις στις 7 - 7.30 το βράδυ επιβεβαίωσε το γεγονός!

Με παραπλανητικές δηλώσεις του, σχετικά με τη διαδικασία νέας εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του ΟΤΕ, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, επιβεβαίωσε την πώληση του νέου πακέτου μετοχών (10,7%), υποστηρίζοντας ότι «δημιουργούμε έναν ΟΤΕ σύγχρονο, δυναμικό και ανταγωνιστικό, που θα λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών, της οικονομίας και της χώρας». Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο υπουργός ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «στόχος μας είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Οργανισμού προκειμένου οι Ελληνες πολίτες να απολαμβάνουν ακόμα καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες». Πρόσθεσε, τέλος, ότι τα έσοδα από την εκποίηση του νέου πακέτου μετοχών ανήλθαν περίπου στα 1,1 δισ. ευρώ.

Με την εκχώρηση του νέου πακέτου μετοχών, το ποσοστό του δημοσίου περιορίζεται στο 28%, ενώ οι «θεσμικοί επενδυτές» κατέχουν πλέον το 64,7% των μετοχών του ΟΤΕ και συνεπώς αποτελούν ισχυρή πλειοψηφία. Σ' αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ πιθανή η είσοδος ιδιωτών στη διοίκηση του ΟΤΕ, όπως έγινε και με τη ΔΕΗ, όπου οι «επενδυτές» απαίτησαν και εξασφάλισαν θέσεις στο ΔΣ της Επιχείρησης.

Η κυβέρνηση προώθησε «στα μουλωχτά» τη διαδικασία εκχώρησης του νέου πακέτου μετοχών. Στελέχη του ΟΤΕ δήλωναν άγνοια, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έλεγαν απλά πως «προχωράμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Το ξεπούλημα του ΟΤΕ άρχισε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ: Τον Απρίλη 1996 εκχωρήθηκε ποσοστό 2%. Ιούνη 1997 επιπλέον 11,1%. Ιούνη 1998 άλλο 5%. Νοέμβρη 1998 επιπλέον 10%. Ιούλη 1999 13,7%. Τον Αύγουστο του 2001 εκδόθηκε ομολογιακό δάνειο για το 10,6% των μετοχών του ΟΤΕ. Τον Ιούνη του 2002 διατέθηκε ποσοστό 8% και το Σεπτέμβρη του 2005 άλλο 10% σε ...«επιλεγμένους» επενδυτές.

Το ΠΑΣΟΚ ...καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εκποιεί μετοχές για καθαρά ταμειακούς λόγους, μετά την αποτυχία της να ξεπουλήσει απευθείας τον ΟΤΕ, μέσω του στρατηγικού επενδυτή. Ωστόσο, η ουσία της κριτικής του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στις εξής αναφορές: «Το χειρότερο είναι η συνεχής απώλεια μεριδίων αγοράς του ΟΤΕ και η αδυναμία του να αναπτυχθεί εκτός Ελλάδας... Ο ΟΤΕ χάνει το τρένο της ευρυζωνικότητας και υποβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες. Υπάρχει απόλυτη έλλειψη πολιτικής για τις τηλεπικοινωνίες. Η μόνη πολιτική που έχει η κυβέρνηση είναι το ξεπούλημα του Οργανισμού, οι σκανδαλώδεις εξαγορές τύπου "ΓΕΡΜΑΝΟΣ" και τα πριμ στους ημετέρους».

Ο Ν. Σιτζάνης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΟΜΕ, επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που τώρα ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και για τη δημιουργία ενιαίου φορέα τηλεπικοινωνιών.

Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΟΜΕ - ΟΤΕ σηκώνουν «αγωνιστικές κορόνες» για την πώληση των μετοχών. Χωρίς όμως να μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους για τη στήριξή τους στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, στη λογική του ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ