Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Προνόμια, προνόμια, προνόμια...

Η κυβέρνηση στηρίζει όχι με λόγια, αλλά και με πράξεις το εξαγωγικό κεφαλαίο, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση του στις διεθνείς αγορές. Αυτό ήταν το νόημα της παρέμβασης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, στη διάρκεια της 11ης συνεδρίασης του «Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών». Υπεραμυνόμενος της πολιτικής ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός αναφέρθηκε τόσο στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ τους τελευταίους 6 μόνο μήνες για την ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων όσο και στη διεύρυνση των προνομίων τους με νέες «πρωτοβουλίες» που θα ληφθούν μέσω του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ).

Ανάμεσα στα κυβερνητικά μέτρα για την ενίσχυση του μεγάλου εξαγωγικού - και όχι μόνο - κεφαλαίου, τα οποία επικαλέστηκε ο ίδιος ο υπουργός, είναι και:

  • Η παροχή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου και για τη χορήγηση δανείων, εγγυητικών επιστολών και πιστώσεων (που αφορούν τη ναυπηγική βιομηχανία) σε πλοιοκτήτες (Ελληνες και ξένους), που ναυπηγούν τα πλοία τους σε ελληνικά ναυπηγεία.
  • Η ικανοποίηση του αιτήματος των εξαγωγέων για το ζήτημα του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είχε ανακύψει, επειδή οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, εμφάνιζαν - και συνεχίζουν να εμφανίζουν - παραστατικά εικονικών εξαγωγών και απαιτούσαν επιστροφές ΦΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αντί η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε για την απάτη με τους παρακρατούμενους φόρους, τους επιβράβευσε με ρύθμιση που προέβλεπε την επιστροφή του 90% του ΦΠΑ με την κατάθεση των δικαιολογητικών (χωρίς να προηγηθούν έλεγχοι).
  • Η κατάργηση της διπλής φορολογίας των μερισμάτων, που αφορούν θυγατρικές ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό με ρύθμιση που ορίζει ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα φορολογούνται μια μόνο φορά, με την προϋπόθεση, ότι η μητρική εταιρεία (ΑΕ ή ΕΠΕ) θα κατέχει το 15% του κεφαλαίου της θυγατρικής, ποσοστό που από 1/1/2009 μειώνεται στο 10%.
  • Η έκπτωση των δαπανών φιλοξενίας αλλοδαπών πελατών και στελεχών κλπ.

Με πρόσχημα την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, σε αγορές του εξωτερικού, ο Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε την παραπέρα πριμοδότηση των εξαγωγέων, με νέες «πρωτοβουλίες» μέσω του ΟΠΕ. Οι πρωτοβουλίες αυτές, αφορούν τη διαφήμιση στο εξωτερικό των δομικών προϊόντων, επιχειρηματικές αποστολές (σε Ρωσία, Βραζιλία κλπ.), διαφημιστική εκστρατεία 10 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό και τη δημιουργία 4 κέντρων στο εξωτερικό με τη μέθοδο των «Συμπράξεων» (ΣΔΙΤ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην υπηρεσία των βιομηχάνων για την αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας (2014-10-30 00:00:00.0)
Νέα προνόμια για το κεφάλαιο (2003-05-15 00:00:00.0)
Ζεστό δημόσιο χρήμα για μεγαλοεξαγωγείς (2003-02-27 00:00:00.0)
Αξιώνουν περισσότερα προνόμια (2000-05-17 00:00:00.0)
"Μαγειρεύουν" νέα προνόμια για εξαγωγείς (1997-02-22 00:00:00.0)
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ (1995-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ