Τρίτη 29 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Ολοκληρώνεται το ... στρατηγικό ξεπούλημα

Το ΠΑΣΟΚ φέρνει τροπολογία στη Bουλή, που επιτρέπει την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών σε ιδιώτες

Το ελληνικό δημόσιο χάνει τον έλεγχο του ΟΤΕ! Την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία, με την οποία θα επιτρέπεται στους ιδιώτες να κατέχουν άνω του 51% των μετοχών του Οργανισμού. Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος στο ΠΑΣΟΚ και την ξένη εταιρία που θα επιλέξει, για να της παραχωρήσει πακέτο μέχρι και 15% των μετοχών. Σε αυτόν τον επονομαζόμενο «στρατηγικό επενδυτή» αναμένεται να παραχωρηθεί και το μάνατζμεντ του ΟΤΕ. Ετσι, οι ιδιώτες θα μπορούν - χωρίς να υπολογίζουν πολιτικό κόστος ή κοινωνικές αντιδράσεις - να αποφασίζουν αυξήσεις στα τιμολόγια, κατάργηση μη κερδοφόρων γραμμών και ό,τι άλλο εξυπηρετεί την τσέπη τους.

Σε συνάντηση που είχε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, ο Γ. Παπαντωνίου ξεκαθάρισε ότι πιθανότατα την επόμενη βδομάδα θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή, με την οποία θα επιτρέπεται η παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού σε ιδιώτες.

Η είδηση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί τη συνέχεια μιας προδιαγεγραμμένης πορείας ξεπουλήματος μιας δημόσιας επιχείρησης στρατηγικού χαρακτήρα, που στήθηκε με το χρήμα των φορολογουμένων και το μόχθο των εργαζομένων της και τώρα χαρίζεται στο μεγάλο κεφάλαιο.

Φυσικά, η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φρόντισαν προεκλογικά να παραπλανήσουν για τις πραγματικές τους προθέσεις. Υποκριτικά έκαναν λόγο για έλεγχο των «πλειοψηφικών πακέτων» από το Δημόσιο και χαρακτήριζαν προσωπικές και αυθαίρετες τις δημόσιες δηλώσεις του τότε υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη ότι για την κυβέρνηση δεν είναι «ταμπού» η διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών.

Αφού κέρδισαν, γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους, να εκχωρήσουν νέο πακέτο μετοχών, μέχρι 15%, σε ξένο «στρατηγικό εταίρο», κατά προτίμηση μεγάλο ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό. Η εκχώρηση αυτή σημαίνει ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο θα κατέχει πλέον άνω του 60% του Οργανισμού.

Στη χτεσινή συνάντηση, ο Γ. Παπαντωνίου, για να ρίξει στάχτη στα μάτια, επέμενε ότι ο έλεγχος και η διοίκηση του ΟΤΕ θα παραμείνει στο ελληνικό δημόσιο. Επέμενε ακόμα και όταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του υπενθύμισαν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες μια μειοψηφία δεν μπορεί να διοικεί, τουλάχιστον από μόνη της. Δεν μπορεί να ελέγχει με τις αποφάσεις της την πλειοψηφία.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας συναντήθηκαν με τον τομεάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της ΝΔ Αν. Παπαληγούρα, προκειμένου να ενημερωθούν για την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε τη συμφωνία του κόμματός του με την απόφαση της κυβέρνησης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο Τετάρτη για να εξετάσει την παραπέρα στάση της. Η ΕΕ έχει εξουσιοδοτηθεί από το ΔΣ να αποφασίσει και απεργίες. Ομως η μέχρι στιγμής στάση της πρασινογάλανης πλειοψηφίας και των δεκανικιών της δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Εχουν δείξει ανίκανοι και ακόμα χειρότερα απρόθυμοι να αντιπαλέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Γι' αυτό το λόγο, με τη δικαιολογία της θερινής ραστώνης, ενώ η κυβέρνηση - διά στόματος Παπαντωνίου - είχε και επισήμως εκδηλώσει τις προαναφερόμενες προθέσεις της από αρχές Ιούλη, άφησαν να περάσουν ανεκμετάλλευτοι δύο μήνες. Στο διάστημα αυτό αρκέστηκαν στην αποστολή επιστολών προς βουλευτές, με τις οποίες του καλούσαν «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», στην έκδοση μιας αφίσας ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και στη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό. Και τώρα, με την επίμαχη τροπολογία προ των πυλών της Βουλής, ενδέχεται να αποφασίσουν κάποιες κινητοποιήσεις, ίσως και για την τιμή των όπλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ