Σάββατο 30 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Εγκληματικές και διαχρονικές οι ευθύνες για το παρανάλωμα

Κάθε νέο στοιχείο που έρχεται στο φως, επιβεβαιώνει τον πραγματικό ένοχο: την εμπρηστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το πληγωμένο βουνό «κάπνιζε» και χτες...
Το πληγωμένο βουνό «κάπνιζε» και χτες...
Εγκληματικές και διαχρονικές είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις πυρκαγιές που εξακολουθούσαν και χτες να κατακαίνε μερικές από τις πιο όμορφες δασικές περιοχές της χώρας, όπως αυτή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, του Πηλίου και του Κισσάβου. Παρά την προσπάθεια τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΠΑΣΟΚ να υποβαθμίσουν τις σοβαρές τους ευθύνες, γεγονός είναι ότι ο βασικός ένοχος και για τις φετινές πυρκαγιές - όπως και όλων των προηγούμενων ετών - είναι η εμπρηστική πολιτική που ακολουθούν, η οποία ενισχύει την εμπορευματοποίηση της γης και των δασών, μετατρέποντάς τα σε πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι αυτή η πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, καταπατητών και οικοπεδοφάγων. Αντί να συντάξουν το Δασολόγιο και Εθνικό Κτηματολόγιο, εδώ και 30 χρόνια με δασοκτόνους νόμους εξυπηρετούν τα άνομα συμφέροντα του κεφαλαίου, παίρνοντας το ένα κόμμα τη σκυτάλη από το άλλο:

  • Με το νόμο 998/1979, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα «χορτολίβαδα».
  • Με το νόμο 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» (επί ΠΑΣΟΚ), με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Με τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ή τη νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ.
  • Με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των πυρκαγιών και την κατάργηση των σωμάτων δασοπυρόσβεσης που έγινε επί ΠΑΣΟΚ.
  • Με μια Πυροσβεστική, η οποία λειτουργεί με ελλείψεις 4.000 δασοπυροσβεστών και υλικοτεχνικής υποδομής, επί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.
  • Με την τροπολογία επί ΠΑΣΟΚ με την οποία επιβραβεύονται όσοι καταπάτησαν και τσιμεντοποίησαν δάση που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης.
  • Με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών που προκήρυξε τώρα η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας.
  • Με την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση, με την οποία αναστέλλονταν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στα δάση, η οποία μπορεί να αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, έδωσε όμως το «σύνθημα» στους εμπρηστές για να αναλάβουν δράση...

Αποκαΐδια παντού
Αποκαΐδια παντού
Είναι χαρακτηριστικό, ότι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ κάηκε η Πεντέλη και ο Υμηττός, ενώ επί κυβέρνησης ΝΔ η Πάρνηθα. Αλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες από τις περιοχές που κάηκαν, όπως η Πάρνηθα, ο Πόρος, το Πήλιο, η Μάνδρα κ.ά., αποτελούσαν εδώ και χρόνια στόχο των εμπρηστών, καθώς είναι περιοχές χαρακτηριζόμενες ως...«φιλέτα» για διάφορες οικοδομικές και άλλες δραστηριότητες (τουριστικές, βιομηχανικές κλπ.). Οι κάτοικοι της Αττικής, μετά την καταστροφή μεγάλου τμήματος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, αναμένεται να ζήσουν εφιαλτικές μέρες στο άμεσο μέλλον. Με αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Με περισσότερες μέρες καύσωνα. Με περισσότερες και μεγαλύτερες καταστροφικές πλημμύρες...

Σήμερα, στις επόμενες τέσσερις σελίδες, ο «Ρ» παρουσιάζει ολοκληρωμένα την εικόνα της καταστροφής στα μέτωπα όλης της χώρας με κεντρικό αυτό της Πάρνηθας, όπως αυτή καταγράφτηκε και από τα κλιμάκια του ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στους τόπους της τραγωδίας. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την επιχείρηση της πυρόσβεσης και ό,τι προηγήθηκε, συμπληρώνουν την εικόνα για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες στο επαναλαμβανόμενο έγκλημα, τις οποίες κατήγγειλε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες στο Ηράκλειο. Ενα έγκλημα για το οποίο καμιά ουσιαστική απάντηση δε δόθηκε και χτες από επίσημα χείλη, σε μια προσπάθεια να συγκαλυφτούν οι πραγματικοί ένοχοι και η πολιτική τους...


Μετά την καταστροφή. Στάχτη η χλωρίδα και η πανίδα της Πάρνηθας
Μετά την καταστροφή. Στάχτη η χλωρίδα και η πανίδα της Πάρνηθας

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ