Κυριακή 1 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια

Η παρατηρούμενη αύξηση της οικονομικής ισχύος της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας συνοδεύεται από τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, όπως φαίνεται και από την ετήσια έκθεση (World Wealth Report), που εκδίδει η αμερικανική επενδυτική εταιρεία «Merrill Lynch».

Σύμφωνα με την έκθεση «ο αριθμός των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε σημαντικά στην Ινδία (κατά 20,5%), στη Ρωσία (κατά 15,5%) και στην Κίνα (κατά 7,8%)», μάλιστα, όπως σημειώνεται, αυτές οι 3 χώρες εντάχθηκαν στην πρώτη δεκάδα των χωρών όπου παρατηρείται η πιο γρήγορη αύξηση του αριθμού των εκατομμυριούχων.

Σε παγκόσμια επίπεδα ο αριθμός των εκατομμυριούχων, που η περιουσία τους είναι πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, αυξήθηκε στον κόσμο κατά 8,3%. Η περιουσία αυτών των 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων υπολογίζεται σε 37,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 95 περίπου χιλιάδες από αυτούς έχουν περιουσία μεγαλύτερη από 30 εκατομμύρια δολάρια.

Στοιχείο που δείχνει ότι ο πλούτος συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια είναι το γεγονός ότι η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι πλούσιοι άνθρωποι είναι μεγαλύτερη από αυτή των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης των χωρών.

Κι όλα αυτά την ώρα που πάνω από 340 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο ζούνε στην εξαθλίωση, ενώ υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια το 2015, ταυτόχρονα σε δισεκατομμύρια μετριούνταν οι άνθρωποι που ζούνε κάτω από όριο της φτώχειας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ