Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Ανάσες» σύγχρονου χορού

Η ομάδα «Ούλτιμα Βεζ» (τελευταία φορά)
Η ομάδα «Ούλτιμα Βεζ» (τελευταία φορά)
Πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του, το «13ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας», που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, ξεκινά στις 13 του Ιούλη, τις φετινές εκδηλώσεις του. Ωριμο, ευέλικτο και ζωντανό, εξακολουθεί με ποιότητα να καταγράφει τις περιπέτειες όλων των τάσεων της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας. Στη φετινή συνάντηση πρωτοστατεί το Βέλγιο. Παρουσιάζονται σημαντικά ονόματα του σύγχρονου χορού(Οχάντ Ναχαρίν, Βιμ Βαντεκέιμπους, Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι κ.ά.), τα οποία εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και αντιλήψεις για το σώμα και την κίνηση. Στη φετινή διοργάνωση αναδεικνύεται η δύναμη της ελληνικής χορευτικής δημιουργίας (Φώτης Νικολάου, Λίντα Καπετανέα κ.ά.).

Σημαντικό κομμάτι της φετινής διοργάνωσης αποτελούν, επίσης, οι παράλληλες εκδηλώσεις, που ξεδιπλώνονται στην πόλη. Περιλαμβάνουν: μουσική, χορό, κινηματογράφο, διαλέξεις και πολλές εκπλήξεις. Στα σεμινάρια χορού, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ, φέτος θα διδάξει ο Φρέι Φάουστ.

Με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, το πρόγραμμα ανοίγει με τον Βιμ Βαντεκέιμπους (13 - 14/7, αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας), που επιστρέφει στο Φεστιβάλ Καλαμάτας γιορτάζοντας τα 20 χρόνια της ομάδας του «Ούλτιμα Βεζ», με την παράσταση «Καθρέφτης». Ο διάσημος χορογράφος Οχάντ Ναχαρίν και το συγκρότημα «Μπατσέβα», που το 2001 εντυπωσίασαν το κοινό της Καλαμάτας, επιστρέφουν (14, 15, 16/7, Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας) με το παράξενα γοητευτικό, μινιμαλιστικό και συγκινητικό έργο «Τα Μαμούθ», ενώ οι Γάλλοι χορογράφοι - χορευτές Ντομινίκ Μπουαβέν και Πασκάλ Ουμπέν θα παρουσιάσουν (15, 16/7, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας) το έργο τους «Θεία Καλοσύνη», μία «διαχρονική» ιστορία αγάπης πάνω στο Μεσαιωνικό θρύλο του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, με ποίηση ευαισθησία και χιούμορ.

«Les Ballets C. de la B.»
«Les Ballets C. de la B.»
Ακολουθεί (18, 19/7, Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας), η ελληνική χορευτική σκηνή με τον Φώτη Νικολάου και την ομάδα «X-it», οι οποίοι παρουσιάζουν το έργο «Ωρα Ενάτη». Ο τριαντάχρονος Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, (18 και 19/7 αμφιθέατρο Κάστρου), ανήκει στην περίπτωση των πολυτάλαντων χορευτών που πολύ φυσικά πέρασαν στη χορογραφία - μέλος και αυτός της διάσημης βελγικής κολεκτίβας. Παρουσιάζει την τελευταία του δημιουργία «Μύθος» με το νεοσύστατο σχήμα «Toneelhuis». Μαζί με τους 21 ερμηνευτές του (χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς) σχεδιάζει έναν κόσμο όπου η κίνηση αντλεί στοιχεία από όλες τις τεχνικές και συνοδεύεται από παραδοσιακή ιταλική πολυφωνική μουσική.

Στη συνέχεια (20/7, Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας), η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ - ιδρυτές της νεοσύστατης ομάδας «RootlessRoot» - συστήνονται στο ελληνικό κοινό μέσα από το έργο «Sudden Showers of Silence». Ο Σουηδός Πάλε Ντιρβάλ, έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα για να μας παρουσιάσει (20, 21/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας) το σόλο «Catastrophe Communication Combinatoria», που χορογράφησε με την Καρολίν Ενό. Πρόκειται για ένα καταστροφολογικό, κωμικοτραγικό μονόλογο που συνδυάζει άψογα το λόγο με το χορό, σε ένα σχόλιο των δύο καλλιτεχνών για τη σύγχρονη κοινωνία, με χιούμορ και χορευτική αρτιότητα.

Ομάδα χορού «Μπατσέβα» του Ο. Ναχαρίν
Ομάδα χορού «Μπατσέβα» του Ο. Ναχαρίν
Το 13ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κλείνει (21, 22/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας) με ένα ακόμα κορυφαίο σχήμα από το Βέλγιο. Η άλλη φλέβα που τροφοδοτεί το χορό στη Φλάνδρα είναι σχετική με την κολεκτίβα «Les Ballets C. de la B.» (Les Ballets Contemporains de la Belgique), δημιούργημα του Alain Platel το 1984 στη Γάνδη, που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως φυτώριο ταλαντούχων νέων καλλιτεχνών. Το παρών τους δίνουν εκ νέου στην Καλαμάτα, με χορογράφο και πάλι τον Κουν Αουγκουστέινεν στην τελευταία του παραγωγή «IMPORT EXPORT».

Από τις παράλληλες εκδηλώσεις σημειώνουμε: βραδιά με μουσική και χορό από την Κάτω Ιταλία με τους «Ενγκάρντια» (17/7, Δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων). Προβολή της ταινίας του Μπάστερ Κίτον, «The Navigator» με ζωντανή μουσική επένδυση (19/7, Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας). Περίπατος με το μουσικό λεωφορείο των «Think of one» (20/7, Ιστορικό Κέντρο) κ.ά.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολυδιάστατος χαρακτήρας σύγχρονου χορού (2009-06-28 00:00:00.0)
«Ανάσες» διεθνούς χορού στην Καλαμάτα (2008-07-06 00:00:00.0)
Αντιπολεμικές χορογραφίες (2007-06-20 00:00:00.0)
Διεθνείς χορευτικές «διαδρομές» στην Καλαμάτα (2006-07-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-07-25 00:00:00.0)
Χορευτική «πνοή» στην Καλαμάτα (2003-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ