Πέμπτη 5 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προς ιδιωτικοποίηση η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων

Οι πραγματικοί κίνδυνοι από την ενδεχόμενη παραπομπή της Ελλάδας για το θέμα της εξομοίωσης των ορίων ηλικίας

Κίνδυνος άμεσης ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης για τις 500 χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους της χώρας ελλοχεύει από την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με πρόσχημα την εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο, αλλά κάτι ακόμα πιο σοβαρό: Η αφαίρεση της Κοινωνικής Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων από το σώμα των ρυθμίσεων της Κοινωνικής Ασφάλισης που ισχύει μέχρι σήμερα και η υπαγωγή της στις «ρυθμίσεις περί ίσης αμοιβής (άρθρο 141 της Συνθήκης)» και στις συναφείς Οδηγίες (86/378/ΕΟΚ και 96/97/ΕΚ).

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Κοινωνική Ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάγεται πλέον στο καθεστώς των «επαγγελματικών ταμείων» και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκτά αποφασιστικό λόγο και εξουσία στους όρους και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι ενδεικτικό ότι στην επιχειρηματολογία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θεωρεί σύνταξη τις συνταξιοδοτικές παροχές, αλλά «ετεροχρονισμένη αμοιβή που προκύπτει και αποτελεί συνέχεια της σχέσης εργασίας μεταξύ υπαλλήλου και του Δημοσίου...».

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ, ο οποίος, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ, περιέγραψε τις συνέπειες που θα προκύψουν σε περίπτωση που το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) -στο οποίο στις 17/7 αναμένεται να παραπεμφθεί η χώρα μας - κάνει δεκτή την προσφυγή και την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι βέβαια «κεραυνός εν αιθρία». Η «ιστορία» ξεκινάει από το Νοέμβρη του 2004, με την οποία η ΕΕ έθετε ζήτημα για τον «Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων», την ίδια όμως περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη η έκδοση της νέας Οδηγίας 2006/54/ΕΚ, που περιλάμβανε αποφασιστικές ρυθμίσεις για το εν λόγω ζήτημα που είχε προκύψει. Σύμφωνα με τα όσα μαρτυρά και το βιβλίο του Γ. Ρωμανιά «Ελληνικοί και ευρωπαϊκοί μύθοι για το Ασφαλιστικό», από ελληνικής πλευράς δεν εκδηλώθηκε «οποιαδήποτε παρέμβαση σ' ολόκληρη την περίοδο οριστικοποίησης και ψήφισης της νέας οδηγίας...» και πολύ περισσότερο ούτε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που οριστικοποίησε την Οδηγία και στις συνεδριάσεις του οποίου συμμετείχε ο υπουργός Απασχόλησης της χώρας μας.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις «δεν είναι αθώες του αίματος». Οτι εδώ δεν πρόκειται για μια αντίθεση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως από κυβερνητική πλευρά επιδιώκεται να εμφανιστεί το ζήτημα. Αλλωστε, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο αντίστοιχα και η ΕΕ έχουν ανοίξει διάπλατα το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με πρώτο στόχο την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ειδικότερα των γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ