Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμών «διάλογοι» στην Ικαρία

Μ. Bermudez
Μ. Bermudez
Με την πεποίθηση ότι ο μουσικός «διάλογος» μεταξύ καλλιτεχνών ταιριάζει απόλυτα στην Ικαρία και στην ελεύθερη σκέψη των κατοίκων της, ανοίγει σήμερα η αυλαία του «2ου Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων "Ικαρος"». Μια μεγάλη και φιλόδοξη προσπάθεια που ξεπερνά τα όρια της Ικαρίας, με συνδιοργανωτές τους δήμους: Ευδήλου, Ραχών και Αγ. Κηρύκου. Εως τις 7/8 θα φιλοξενηθούν σημαντικοί καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, από την Ελλάδα, τη Μάλτα, την Κάτω Ιταλία κ.α.

Η αρχή αυτού του ιδιαίτερου και ξεχωριστού θεσμού έγινε το χειμώνα του 2006, όταν οι τρεις δήμοι αποφάσισαν να συν-διοργανώσουν και να υποστηρίξουν ηθικά και οικονομικά αυτό το «διάλογο». Κοινή τους επιθυμία ήταν και είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού φορέα, ο οποίος, συνενώνοντας εκλεκτά μουσικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα γεννήσει ή θα τονίσει ιδέες και οράματα, τα οποία θα λειτουργήσουν προς όφελος των κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών του και των ίδιων των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ. «Το "2ο Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων "Ικαρος"», σημειώνει η καλλιτεχνική του διευθύντρια Κλαούντια Ντελμέρ, «μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πολιτισμικών ανταλλαγών, στην καλλιέργεια θεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ φορέων και καλλιτεχνών από όλους τους λαούς της Γης. Μπορεί να γίνει "σταυροδρόμι" και τόπος διαλόγου μέσω της μουσικής και άλλων τεχνών, του ευρύτερου ευρωπαϊκού και μεσογειακού χώρου. Η Τέχνη - και η μουσική - είναι δικαίωμα όλων και όχι εμπορεύσιμο προϊόν».

Χωρίς την αυτονόητη, έστω και συμβολική, κρατική ή άλλη ενίσχυση, οι διοργανωτές βαδίζουν με τις δικές τους δυνάμεις «στο δρόμο που θα καθιερώσει το Φεστιβάλ, στον τόπο μας και την ευρύτερη περιοχή, σαν αυθεντικό ικαριώτικο πανηγύρι και σαν καλλιτεχνικό γεγονός υψηλού επιπέδου. Η πτήση του Ικάρου κόντρα στους νόμους της βαρύτητας οδηγεί και τα δικά μας βήματα κόντρα στο ρεύμα και τις κρατούσες πολιτικές αντιλήψεις».

«Ethnika»
«Ethnika»
Το φετινό φεστιβάλ ξεκινά (22/07 Εύδηλος) με το θρυλικό μαλτέζικο συγκρότημα «Etnika», το οποίο θα παρουσιάσει παλιές παραδοσιακές μελωδίες της Μάλτας. Ενα φαντασμαγορικό μείγμα διαφόρων πολιτισμών που επηρέασαν την ιστορία της Μάλτας, ανά τους αιώνες. Ακολουθεί (25/7 Ράχες, 29/7 Εύδηλος) το ελληνόφωνο συγκρότημα της Κάτω Ιταλίας «Encardia», το οποίο προσκαλεί το κοινό της ταραντέλας - και όχι μόνο - να θεραπεύσει με τη μουσική το τσίμπημα της μαύρης αράχνης. Ο «ταραντισμός» αποτελεί ένα ευρύτερο φαινόμενο με ρίζες στο μακρινό μεσαιωνικό παρελθόν της Νότιας Ιταλίας, όπου υπάρχουν ελληνόφωνα χωριά από τον καιρό του Πυθαγόρα, ο οποίος απέδιδε στη μουσική θεραπευτικές ιδιότητες.

Στις 29/7 στον Εύδηλο και στις 30/07 στο Καρκινάγρι στις Ράχες φιλοξενούνται οι: Βασίλης Λέκκας και Γιάννης Σπάθας. Πρόκειται για ένα μελωδικό ταξίδι στους δρόμους «Του Κρασιού και του Ερωτα», σ' ένα «Διάλογο στο Χρόνο» με οδηγό αρχαία και σύγχρονα κείμενα. Ο Βασίλης Λέκκας θα παρουσιάσει μελοποιημένα κείμενα αρχαίας λυρικής ποίησης από το δίσκο «Του Κρασιού και του Ερωτα», σε μουσική του Σάκη Παπαδημητρίου, καθώς επίσης και τραγούδια από την καινούρια του δισκογραφική δουλιά με τίτλο «Σπινθήρας» σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική του Γιάννη Σπάθα.

Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Σπάθας
Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Σπάθας
Το πρόγραμμα συνεχίζεται (3/8, Αγ. Κήρυκος) με τον Γιώργο Ψυχογιό και τους αυτοσχεδιασμούς του στο πιάνο, από την Κούβα ...μέχρι την Ικαρία. Ενας από τους κορυφαίους Ελληνες πιανίστες (και ακορντεονίστες), με εντυπωσιακή δεξιοτεχνία και φαντασμαγορική ικανότητα αυτοσχεδιασμού, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για πιάνο σόλο αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε γνωστά μελωδικά θέματα από όλο τον κόσμο, με επίκεντρο τον ικαριώτικο ρυθμό.

Οι εκδηλώσεις κλείνουν (7/8, Αγ. Κήρυκος) με ένα διάλογο φλαμένκο και τζαζ από την Maria Bermudez και το συγκρότημά της. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη από γονείς Μεξικάνους, με τα πρώτα της μουσικά βιώματα στην τζαζ και τα μπλουζ, μένοντας πολλά χρόνια στη Νότια Ισπανία, εντάσσεται και εξελίσσεται στην τέχνη του φλαμένκο. Στην Ικαρία έρχεται με το συγκρότημά της, που αποτελείται από «Gitanos» της Ανδαλουσίας, για μια παράσταση γεμάτη φλαμένκο και σόουλ.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ