Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αυξήθηκαν τα όρια ισχύος

Ανταποκρινόμενη στις «ανάγκες» και απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής - καθώς και στις χιλιάδες αιτήσεις που λέγεται ότι έχουν κατατεθεί - η κυβέρνηση προχωρά στη διεύρυνση των ορίων ισχύος που είχαν αρχικά τεθεί. Συγκεκριμένα, μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, αποφάσισε την τροποποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος ανάπτυξής τους. Με βάση τη νέα υπουργική απόφαση:

  • Ο στόχος για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σταθμών στο διασυνδεδεμένο δίκτυο της χώρας αυξάνεται από τα 500 MWp (του περασμένου Απρίλη) στα 640 MWp. Τα 50 MWp θα αναπτυχθούν αποκλειστικά από αυτοπαραγωγούς (καταναλωτές που είναι και παραγωγοί).
  • Δίνονται πρόσθετες δυνατότητες σε περιοχές που έχουν επιβαρυνθεί από την εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων. Προβλέπονται επιπλέον 50 MWp στο νομό Αρκαδίας και από 30 MWp στους νομούς Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς και Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «με χρονική κλιμάκωση 4 ετών (2007 - 2010) στην αδειοδότησή τους».
  • Διαχωρίζονται τα διασυνδεδεμένα νησιά από τις Διοικητικές Περιφέρειες έτσι ώστε να αναπτυχθούν κατά προτεραιότητα μικροί φωτοβολταϊκοί σταθμοί στα νησιά. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα «η συνολική φωτοβολταϊκή ισχύς που προβλέπεται στη φάση αυτή να αναπτυχθεί στα διασυνδεδεμένα νησιά ανέρχεται σε 20 MWp και επιμερίζεται σε κάθε νησί με βάση τις δυνατότητες και τις ηλεκτρικές καταναλώσεις τους. Προκειμένου δε να διασφαλιστεί ότι δε διαταράσσεται το επενδυτικό περιβάλλον και οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί με το Πρόγραμμα στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, παρέχεται, με την τροποποίηση αυτή, πρόσθετη φωτοβολταϊκή ισχύς 10 MWp αποκλειστικά για τα διασυνδεδεμένα νησιά».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ