Πέμπτη 19 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξαναθυμήθηκαν τη φοροδιαφυγή και τη ... φτώχεια!

Συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη, με αντικείμενο τα τρία νομοσχέδια που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας, με στόχο - υποτίθεται - τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών

Οσο πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ θα ξανακάνει «σημαία» τα γνωστά προεκλογικά συνθήματα για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να γίνει δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών. Αδιάψευστος μάρτυρας και οι δηλώσεις που έκανε χτες - μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή - ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το νομοθετικό έργο του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, στο προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται να φέρει στη Βουλή τρία νομοσχέδια. Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το σχέδιο νόμου για το Εθνικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 και το - άκρως προεκλογικό - νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, το αποκαλούμενο και ταμείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να αποκρύψει τις ευθύνες για το γεγονός ότι επί των ημερών της έγινε αντιλαϊκότερο το φορολογικό σύστημα που κληρονόμησε από το ΠΑΣΟΚ το 2004. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί απόρροια όλων των φορολογικών νόμων που ψήφισαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους ευνοήθηκαν προκλητικά οι επιχειρήσεις και μεταφέρθηκαν πρόσθετα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα. Υπενθυμίζουμε πως οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πήραν μια σειρά πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως η μείωση συντελεστών φορολογίας επιχειρηματικών κερδών κατά 10 μονάδες, διεύρυνση των φορολογικών απαλλαγών (νόμος για τις off shore εταιρείες κλπ.) με τις οποίες ουσιαστικά νομιμοποίησαν τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην προσπάθειά της να «κουκουλώσει» τις ευθύνες της, αλλά και του ΠΑΣΟΚ - για τις ασύλληπτες διαστάσεις που έχει πάρει η φοροδιαφυγή - η κυβέρνηση στρέφει τώρα τα βέλη της αποκλειστικά στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στην αναζήτηση της φοροδιαφυγής στο χώρο των ...εργαζομένων! Με στόχο, λοιπόν, να καλύψει τις μαύρες τρύπες των ελλειμμάτων, που διευρύνονται από τη νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση αναμένεται να προωθήσει νέο νομοσχέδιο με αντικείμενο τη φορολογία του κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων κλπ.) και να επιβάλει ενιαίο συντελεστή φόρου για την ακίνητη περιουσία.

Οσον αφορά τη δημιουργία του αποκαλούμενου ταμείου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, πρόκειται για κοινοτική πρωτοβουλία η οποία απευθύνεται προς όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το Ταμείο αυτό συνιστά μια επίσημη ομολογία ότι στη σημερινή Ευρώπη των «27» η φτώχεια για εκατομμύρια πολίτες αποτελεί το αναγκαίο στοιχείο της κεφαλαιοκρατικής ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα - και με δεδομένο ότι η συσσώρευση πλούτου στα χέρια ολιγάριθμων ομάδων έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις - η δημιουργία τέτοιων ταμείων κρίνεται αναγκαία και εντάσσεται βέβαια στα γενικότερα πλαίσια διαχείρισης του συστήματος, με στόχο να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις, ώστε να μη διαταραχτούν οι σημερινές κοινωνικές και πολιτικές ισορροπίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ