Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις και διεργασίες εντός και εκτός

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Να μην κρίνουν βιαστικά και με λίγα σημεία αναφοράς την κατάσταση και την ενδεχόμενη επίτευξη προόδου στο Ιράκ κάλεσε τους βουλευτές, διά μέσου τηλεδιάσκεψης από τη Βαγδάτη, ο, εκεί Αμερικανός πρέσβης. Ο Ρίαν Κρόκερ εισήλθε και αυτός για τα καλά στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τον Πρόεδρο Μπους να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ, έστω και αν απέτυχε η τελευταία προσπάθεια της Γερουσίας να ψηφίσει σχετική απόφαση.

Αναμένοντας την έκθεση του επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων Ντέιβιντ Πετρέους, στα μέσα Σεπτέμβρη (ο οποίος φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο απαιτήσεων μιλώντας για ανάγκη χρόνου προκειμένου να φανούν αποτελέσματα), στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρώην Πρόεδρος Κλίντον, προφανώς όχι άσχετα από τις προεδρικές φιλοδοξίες της συζύγου του. Ο Κλίντον μίλησε για «αποτυχία της κυβέρνησης Μπους στο Ιράκ», καθώς δεν υπάρχει «ούτε διπλωματική ούτε πολιτική πρόοδος, και ούτε καν κάποια στρατιωτική νίκη».

Εντός της κατεχόμενης χώρας, πάντως, οι 44 βουλευτές του μεγαλύτερου σουνιτικού κόμματος, του Ιρακινού Μετώπου Συμφωνίας επέστρεψαν, μετά από πέντε βδομάδες μποϊκοτάζ, στο Κοινοβούλιο, όχι όμως και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Τόσο αυτή η επιστροφή όσο και των 33 βουλευτών του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, δε φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει στην άρση των διαφωνιών που υπάρχουν για την υιοθέτηση κομβικών νομοσχεδίων, όπως αυτού της διανομής πετρελαίου, όπου, όπως όλα δείχνουν όλοι διαφωνούν με όλους.

Τέλος, σε στρατιωτικό επίπεδο, κατοχικές και ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν την εκκαθαριστική επιχείρηση στη Μπαακούμπα, όπου, από τον περασμένο μήνα, έχουν ανακοινωθεί 253 συλλήψεις και 67 θάνατοι ανταρτών. Επίσης, στη Μοσούλη, άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν ανεξάρτητο Κούρδο βουλευτή, στη Βαγδάτη έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά σουνίτη βουλευτή ενώ ανατινάχτηκε και τρούλος σουνιτικού τεμένους. Οι κατοχικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν, δε, το θάνατο άλλων 5 Αμερικανών στρατιωτών και του διερμηνέα τους από βόμβα στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ