Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νικητής των δημοσκοπήσεων ο Ερντογάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Ακρως ενισχυμένος εμφανίζεται να βγαίνει από την εκλογική μάχη, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, λαμβάνοντας το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 47,9%, που - αν επαληθευτεί - τον φέρνει πολύ κοντά στην πλειοψηφία των 2/3, που απαιτείται για την εκλογή προέδρου και ισχυρής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας KONDA, που δημοσιοποιήθηκε χτες και πραγματοποιήθηκε μία βδομάδα πριν τις εκλογές το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εξασφαλίζει ποσοστό 42,6%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 17,3% και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) 12,5%, ποσοστ΄΄ομε το οποίο μπαίνει στη Βουλή. Καθοριστικό θεωρείται το 11% των αναποφάσιστων, με την κατανομή των οποίων, το ΑΚΡ αγγίζει το 47,9%, το CHP το 19,5% και το ΜΗΡ το 14,1%. Δεδομένου του στατιστικού λάθους, το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει, βάσει της δημοσκόπησης, το λιγότερο 44% και το ανώτερο 49% των ψήφων. Το CHP περιορίζεται στο 18%-22% και το ΜΗΡ μεταξύ 11%-16%.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται μεθαύριο στις κάλπες σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, στη σκιά της δολοφονίας του ανεξάρτητου υποψηφίου, μία βδομάδα σχεδόν πριν τις εκλογές και το αντιδημοκρατικό όριο του 10% να αποκλείει δυνάμεις, όπως το ΚΚ Τουρκίας, από το Κοινοβούλιο.

Καθώς η ανεργία στην Τουρκία - σε πραγματικά ποσοστά - ξεπερνά το 25%, η ψήφος αποτελεί υπόθεση πελατειακών σχέσεων... τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν, πιστή στις επιταγές του κεφαλαίου, εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει η ΕΕ.

Στο μεταξύ χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, άσκησε κριτική στην αυστριακή κυβέρνηση, καθώς η αστυνομία της χώρας δε συνέλαβε το στέλεχος του ΡΚΚ Αλί Ριζά Αλτούν, για τον οποίο -όπως είπε- εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ