Παρασκευή 20 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν τις αντιθέσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την πρόθεση να υποβάλει «βέτο» σε οποιοδήποτε σχέδιο που είναι απορριπτέο από τη Σερβία δηλώνει η Ρωσία διαμέσου του προέδρου της κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, Μπορίς Γκριζλόφ, ο οποίος μάλιστα υπογράμμισε από την Ποντγκόριτσα όπου βρίσκεται ότι «η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου θα προκαλέσει ανάφλεξη σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Σημειώνεται ότι χτες ξεκίνησε η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό και μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις δεν είχε αποφασιστεί ακόμα αν το λεγόμενο νέο σχέδιο για το Κοσσυφοπέδιο θα έμπαινε σε ψηφοφορία.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, διαμέσου της υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν στην αναγνώριση ακόμα και χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Ράις από τη Λισαβόνα όπου βρίσκεται για να πάρει μέρος στη σύνοδο του Κουαρτέτου «είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου (...) με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», ωστόσο αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν μονομερώς την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης περιοχής.

Μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Αμάδο τόνισε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας «η Ενωση μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις ώστε να έχει εκπροσώπους στο Κοσσυφοπέδιο».

Από τη μεριά του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Βουκ Ντράσκοβιτς εξέφρασε χτες τη διαφωνία της χώρας του με τις θέσεις των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «καμία χώρα δε θα ήταν έτοιμη να απαρνηθεί την εδαφική ακεραιότητά της», αλλά πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε να εργαστούμε με τις ΗΠΑ για να βρούμε μια λύση που να εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή».

Πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζαλμέι Κχαλιλζάντ έριξε την ευθύνη στη Ρωσία, προειδοποιώντας για τις συνέπειες για τη στάση της και υποστήριξε ότι σε περίπτωση αποτυχίας να βρεθεί μια λύση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε αυτό θα χάσει τον έλεγχο της όλης διαδικασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ