Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στόχοι πάλης και διεκδίκησης

Μπροστά στην αβάσταχτη πραγματικότητα που διαμορφώνεται για τους νέους και για τις λαϊκές οικογένειες ακόμη και στο δικαίωμα των διακοπών, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί τη νεολαία να ορθώσει το ανάστημά της και βάζει στόχους πάλης όχι μόνο για τους μήνες του καλοκαιριού, αλλά για όλο το χρόνο.

Με προτάσεις ρεαλιστικές και άμεσο στόχο να μπουν ως αιτήματα αγώνα στα συνδικάτα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους πολιτιστικούς συλλόγους, σε όλο το μαζικό κίνημα διεκδικεί:

  • Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στις ακτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια που έκανε η ΚΝΕ πριν λίγο καιρό να βρει ακτή για να κατασκηνώσουν πάνω από 4.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στο 16ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης σε μια παραλία της Αττικής. Επί δύο μήνες ήταν αδύνατον να βρεθεί μια τέτοια ακτή, καθώς γύρω από την Αττική δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος που να μην είναι εμπορευματοποιημένος, που να μην είναι ιδιωτικοποιημένος, που να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση ή η κατασκήνωση. Ακόμη και ο χώρος που τελικά βρέθηκε στην Ανάβυσσο ανήκει στην εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων... και κανείς δεν ξέρει αν και του χρόνου θα είναι ελεύθερος.
  • Δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα μνημεία, μουσεία, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας μας.
  • Δωρεάν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για όλους τους νέους που δεν εργάζονται, όπως μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, με μόνη προϋπόθεση την επίδειξη πάσο.Αυτή τη στιγμή υπάρχει μείωση των εισιτηρίων για τους φοιτητές που σπουδάζουν στα νησιά, η οποία καταργείται εντελώς τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Μείωση στο 50% των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.Σήμερα, μια τετραμελής οικογένεια, με αυτοκίνητο, για να πάει και να έρθει σε ένα νησί, όπως η Λέσβος, σε οικονομική θέση, θέλει τουλάχιστον 400 ευρώ. Οσο ο μισθός ενός εργαζόμενου σε μερική απασχόληση.
  • Γενίκευση και αναβάθμιση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού για όλους τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ.) και τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Πέρα από τις προϋποθέσεις που μπαίνουν σήμερα για το ποιος μπορεί να πάρει εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού και πόσα ξοδεύει εκεί που θα πάει, καθιστούν για ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας απαγορευτικό το να πάει για λίγες μέρες διακοπές.
  • Δημιουργία δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής (κάμπινγκ, κατασκηνώσεις) για όλους τους νέους.Σήμερα, τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το κάμπινγκ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ποσείδι της Χαλκιδικής, όπου η πρόσβαση για τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης γίνεται δωρεάν ή επιβάλλεται ένα συμβολικό ποσό για τους επισκέπτες που θα φέρουν. Γιατί είναι μη ρεαλιστικό να δημιουργηθούν τέτοιοι χώροι για τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τους νέους εργαζόμενους;
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων που θα λειτουργούν όλο το καλοκαίρι.Μόνο τα κλεμμένα των 10 τελευταίων χρόνων από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ικανά να εξασφαλίσουν δωρεάν και υψηλού επιπέδου διακοπές για τα παιδιά των εργαζομένων όλο το καλοκαίρι για πάρα πολλά χρόνια.
  • Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν οργανωμένων χώρων αναψυχής με ειδικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό για τους νέους με αναπηρίες,καθώς αυτά τα παιδιά αν περνάνε ένα γολγοθά το χειμώνα, το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο δύσκολα για να μπορέσουν να κάνουν λίγες μέρες διακοπές.
  • Σταθερή δουλιά με δικαιώματα 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, 1.300 ευρώ βασικό μισθό.Ωστε να επιτρέπεται το δικαίωμα στις διακοπές και την ξεκούραση, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο.
  • 30 μέρες άδεια, εξίσωση του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας με μισθό.
  • Εθνικός φορέας ακτοπλοΐας.Να μην εξαρτάται το δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση από μια χούφτα εφοπλιστές, που σε μεταφέρουν όποτε θέλουν και όταν θέλουν με τα σαπάκια τους, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου.
  • Κατάργηση όλων των διοδίων στο οδικό δίκτυο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ