Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαθήματα υποταγής και τζάμπα εργασία

Σε μια προσπάθεια να μακιγιάρουν το κερδοσκοπικό τους πρόσωπο και να καμουφλάρουν την αντιλαϊκή πολιτική, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν προωθήσει μια σειρά «νεανικών προγραμμάτων» ως ...ευκαιρία για διακοπές, αποδίδοντάς τους μάλιστα, χαρακτηριστικά «κοινωνικής ευαισθησίας». Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους για ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, ακόμη περισσότερα κέρδη και τη μετατροπή των νέων σε πειθήνια παιδιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα «κοινωνικής ευαισθησίας» αποτελεί το πρόγραμμα «τουρισμός και εθελοντισμός» που «τρέχει» από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Η πρόταση που παρουσιάζει σε όσους νέους έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των διακοπών ούτε για λίγες μέρες, είναι να δουλεύουν «εθελοντικά», δηλαδή τζάμπα. Δηλαδή, ένας νέος να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται καλύπτοντας πάγιες ανάγκες σε κάποιο παράρτημα των ΕΛΤΑ τουριστικής περιοχής και σε αντάλλαγμα να μπορεί να κάνει ένα μπάνιο και να ξεκουραστεί σ' ένα ψευτοδωμάτιο. Ή όσοι ακολουθούν τα προγράμματα αγροτοτουρισμού να δουλεύουν τα καλοκαίρια στα χωράφια και μετά να ξεκουράζονται λίγες ώρες.

Είναι φανερό ότι η ανάγκη των νέων για διακοπές χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη πάτημα για την προώθηση αντεργατικών μέτρων και την αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων. Και το πράγμα δε σταματά εκεί. Χρησιμοποιείται ως το μέσο για τη νομιμοποίηση αντιδραστικών αλλαγών και την αφαίρεση δικαιωμάτων, στη συνείδηση της νεολαίας.

Τέτοιο παράδειγμα είναι τα περιβόητα «καλοκαιρινά σχολεία νεανικής επιχειρηματικότητας». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα παιδιά που φοιτούν στα ΤΕΕ, στα παιδιά δηλαδή που προέρχονται από τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα στη χώρα μας, παιδιά της εργατικής τάξης που όλο το χρόνο δουλεύουν για ψίχουλα. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους απευθύνονται στα συγκεκριμένα παιδιά και τους προτείνουν καλοκαιρινά σχολεία νεανικής επιχειρηματικότητας, τα οποία λειτουργούν για λίγες μέρες, περίπου 15, σε κάποιο νησί. Εκεί, εκτός από εργαστήρια και μαθήματα, είναι υποχρεωμένα για μια ώρα την ημέρα να... ακούν τις ομιλίες ενός επιχειρηματικού στελέχους. Δηλαδή, το αντίτιμο που επιβάλλεται για λίγες μέρες ξεκούρασης είναι μαθήματα υποταγής από στελέχη επιχειρήσεων για τα «θετικά» της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και του κοινωνικού διαλόγου, για την επιχειρηματική «γενναιοδωρία». Ετσι, στο όνομα, τάχα, της προσφοράς διακοπών, οι επιχειρηματίες κερδίζουν τζάμπα δουλιά, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, υποταγμένους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ