Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εξοβελίζεται η πρόληψη

Τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον Υμηττό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας με τον δήμαρχο

Σε κινήσεις υποκατάστασης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και ιδιαίτερα της πρόληψης προχωρούν οι δήμοι της Αττικής με τη δημιουργία κάποιων μονάδων που οι ίδιοι και η κυβέρνηση παρουσιάζουν ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου (ΚΥΑΤ). Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι συμβιβασμένες δημοτικές αρχές συμφωνούν στη μεταφορά της ΠΦΥ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται δωρεάν μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ετσι, χτες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε το Δημαρχείο Υμηττού και σε συνεργασία με τον δήμαρχο Χρήστο Ζούπα αποφασίστηκε η δημιουργία στην περιοχή ενός ΚΥΑΤ, ενώ για το ίδιο θέμα αποφασίστηκε σύσκεψη όλων των δημάρχων των όμορων δήμων στο υπουργείο Υγείας. Ηδη την περασμένη Δευτέρα (22.7.2007) στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο και το πρώτο ΚΥΑΤ στο δήμο Αθηναίων.

Το ΚΥΑΤ στον Υμηττό εντάσσεται στο Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο δήμος Αμαρουσίου. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επανέλαβε και χτες ότι «σύντομα κατατίθεται στη Βουλή ένα πλήρες νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, για την Πρόληψη, όπου κεντρικός θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Χρήστος Ζούπας «ανέλαβε ήδη πρωτοβουλία, να προωθήσει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τους όμορους Δήμους, έτσι ώστε σύντομα να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός ΚΥΑΤ, για τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής».

Το γεγονός ότι οι μονάδες ή υπηρεσίες ΠΦΥ που δρομολογούν οι δήμοι θα έχουν περιορισμένο χαρακτήρα φάνηκε και απ' τους στόχους όπως τους περιέγραψε ο δήμαρχος Υμηττού. «Ενα Διαδημοτικό Κέντρο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ιδιαίτερα των μεγάλων ανθρώπων, θα ήταν ό,τι καλύτερο για εμάς και για τους όμορους Δήμους», είπε ο Χρήστος Ζούπας. Δηλαδή, η πρόληψη που αφορά όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού σε όλες τις σφαίρες της ζωής, όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού.

Μνημείο ελαφρότητας αποτελεί η κριτική του υπεύθυνου Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαππα, ο οποίος σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφτηκε τον Υμηττό την παραμονή της σημερινής επίσκεψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στον Υμηττό. Για τη μετάθεση της ΠΦΥ στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει καν αναφορά. Αλλωστε, και οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία - που παρουσίασε τον Απρίλη του 2007- προβλέπουν, σχεδόν, τα ίδια: «Ανάθεση στη δημοτική Αυτοδιοίκηση της ευθύνης λειτουργίας των Τοπικών Συστημάτων ΠΦΥ μέσω τετραετούς σχεδίου μετάβασης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ