Σάββατο 4 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Εστησαν νέα προτομή του Βαν Φλιτ!

Την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός έβλεπε με απάθεια τον Γράμμο να καίγεται, τιμούσε με πάθος τον εμπρηστή του Γράμμου, υπό το βλέμμα των τοποτηρητών του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Εξι χρόνια μετά την «εξαφάνισή» της από την κεντρική πλατεία και έπειτα από επίμονες προσπάθειες της πρεσβείας των ΗΠΑ, τελικά η προτομή του Βαν Φλιτ ξαναστήθηκε στην Καστοριά. Αυτή τη φορά τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, του Προπέλερ Κλαμπ Θεσσαλονίκης και της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης Καστοριάς. Η νέα μαρμάρινη προτομή βρίσκεται πλέον στην είσοδο της πόλης (σε ιδιωτικό χώρο), ενώ η παλιά ακόμη «αναπαύεται» στον πάτο της Λίμνης όπου την έριξε ο λαός της περιοχής.

Στην ειδική τελετή που έγινε πριν 15 μέρες, παρουσία του Γενικού Πρόξενου των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γ', οι «επίσημοι» της Καστοριάς (δήμαρχος, νομάρχης, στρατιωτική ηγεσία, κ.λπ.), επιδόθηκαν σε «ασκήσεις ακριβείας» μπροστά στην προτομή του Αμερικανού στρατηγού Βαν Φλιτ, ουσιαστικού διοικητή του «εθνικού» στρατού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Επαναδιατύπωσαν στο παρόν το περίφημο καλωσόρισμα του Π. Κανελλόπουλου προς τον Βαν Φλιτ με το ανεπανάληπτο «ιδού ο στρατός σας», αποδίδοντας τιμές στο πρόσωπο που ταυτίστηκε με την κυριαρχία των Αμερικανών στην Ελλάδα και τη μαζική χρήση των εμπρηστικών βομβών ΝΑΠΑΛΜ που μετέτρεψαν την ευρύτερη περιοχή σε κρανίου τόπο.

Ξαναρίξτε τον στον πάτο της λίμνης

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει την υποτέλεια της κυβέρνησης της ΝΔ και των τοπικών «παραγόντων» για την πράξη της επανατοποθέτησης της προτομής που όπως τονίζει «επαναφέρει στη μνήμη του ελληνικού λαού τις μαύρες μέρες της Αμερικανοκρατίας και προσπαθεί να νομιμοποιήσει τα στυγνά εγκλήματα των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια αλλά και στον πλανήτη ολόκληρο».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σημειώνει: «Την ώρα που ο κρατικός μηχανισμός έβλεπε με απάθεια τον Γράμμο να καίγεται, την ίδια ώρα τιμούσε με πάθος τον εμπρηστή του Γράμμου με βόμβες Ναπάλμ, εντελώς απαθής για το δράμα που οι σύγχρονοι Βαν Φλιτ προξένησαν στη γειτονιά των Βαλκανίων από τις επεμβάσεις τους, συνειδητά ανιστόρητοι για τα δεινά που προξένησε η αμερικανοκρατία στη χώρα μας (χούντα, Κύπρος).

Οσο η λαϊκή δυσαρέσκεια θα αυξάνεται και θα μετατρέπεται σε λαϊκή πάλη τόσο ο δικομματισμός και το πολιτικό του προσωπικό θα καταφεύγουν στους προστάτες τους. Γι' αυτό και το ξαναστήσιμο της προτομής είναι, σε συμβολικό επίπεδο, η επιβεβαίωση της προσήλωσης στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού της συμμετοχής ελληνικού στρατού στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και της κατοχής εδαφών κυρίαρχων κρατών».

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, να δυναμώσει τον αντιιμπεριαλιστικό του αγώνα για την έξοδο της χώρας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΔΕΕ) για να φύγουν από την Ελλάδα οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Οσο για την προτομή του Βαν Φλιτ, εκτιμά ότι ο λαός θα τη στείλει και πάλι στον ΠΑΤΟ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ