Κυριακή 5 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Με τη φλόγα της πίστης στον αγώνα

Με άρθρο του, ο ηγέτης της Κούβας εκτιμά τη θετική πορεία της χώρας ένα χρόνο μετά την ανάθεση των καθηκόντων του, λόγω της ασθένειάς του και σήμερα της ανάρρωσης

O ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο

Associated Press

O ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο
Με τον τίτλο «η Αιώνια Φλόγα», ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο με ένα νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα «Γκράνμα» αναφέρεται στον ένα χρόνο από τότε που παρέδωσε προσωρινά τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του - για λόγους υγείας - στον δεύτερο Γραμματέα του ΚΚ Κούβας, υπουργό Αμυνας Ραούλ Κάστρο. Σήμερα αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το άρθρο:

«Πρόκειται για πολιτικό συλλογισμό. Για να είμαι πιο ακριβής: αποτελεί μια ακόμα διακήρυξη. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 31 Ιούλη του 2006, αξιοποίησα την πρώτη διακήρυξη. Ο χρόνος που πέρασε αξίζει ένα 10, αφού είχα την ευκαιρία να ζήσω μια μοναδική εμπειρία όπου μου δόθηκαν πληροφορίες και γνώση σε βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, γνώση που μετέφερα στον κουβανικό λαό με τη μέγιστη ειλικρίνεια.

Σήμερα, δέχομαι βομβαρδισμό ερωτήσεων για το πότε θα αναλάβω ξανά αυτό που μερικοί αποκαλούν εξουσία, σαν να ήταν δυνατόν αυτή η εξουσία να είναι ανεξάρτητη. Ο πλανήτης γνωρίζει την πραγματική και καταστροφική εξουσία, που χρησιμοποιείται επιδέξια από μια παρακμάζουσα αυτοκρατορία που απειλεί όλους.

Ο Ραούλ ήδη έχει απαντήσει ότι καθώς αναρρώνω, κάθε σημαντική απόφαση λαμβάνεται σε συνεννόηση μαζί μου. Τι θα πράξω εγώ; Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι χωρίς ανάπαυλα όπως έκανα σ' όλη μου τη ζωή.

Ενα χρόνο μετά τον πρώτο συλλογισμό, μπορώ να μοιραστώ με τον κουβανικό λαό την ικανοποίηση πως ό,τι είχε δοθεί ως υπόσχεση τότε, αντανακλάται σήμερα ως μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα: ο Ραούλ, το Κόμμα, η κυβέρνηση, η Εθνοσυνέλευση, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας και οι μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, με επικεφαλής τους εργάτες, προχωρούν μπροστά καθοδηγούμενοι από την απαραβίαστη αρχή της ενότητας.

Με την ίδια βεβαιότητα, συνεχίζουμε τον αδυσώπητο αγώνα μας, ώστε να απελευθερωθούν από τη σκληρή και αμείλικτη φυλακή οι πέντε Κουβανοί ήρωες, που τροφοδότησαν την Κούβα με πληροφορίες για τα εγκληματικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων στις ΗΠΑ.

Ο αγώνας ενάντια στα δικά μας ελαττώματα και ενάντια στον θρασύ εχθρό που επιδιώκει να καταλάβει την Κούβα θα πρέπει να είναι αδυσώπητος.

Πάνω σ' αυτό, είμαι υποχρεωμένος να επιμείνω σε κάτι που οι ηγέτες της Επανάστασης δε θα πρέπει να ξεχνούν: είναι καθήκον μας να εργαστούμε ακούραστα για να δυναμώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και ετοιμότητα, κάτω από την αρχή ότι, παρ' όλες τις συνθήκες, η αξία που θα πληρώσουμε σε περίπτωση μιας εισβολής είναι ανεκτίμητη.

Κανείς δε θα πρέπει να τρέφει την παραμικρή ψευδαίσθηση ότι η αυτοκρατορία, που κουβαλά τα γονίδια της αυτοκαταστροφής της, θα διαπραγματευτεί με την Κούβα. Παρ' όλο που έχουμε πει επανειλημμένα ότι η πάλη μας δε στρέφεται ενάντια στο λαό των ΗΠΑ - κάτι που είναι απόλυτα αληθές - ο τελευταίος δε βρίσκεται σε θέση να περιορίσει την απροκάλυπτη ορμή της κυβέρνησής του ή το απεχθές και παράλογο κάλεσμα για αυτό που ονομάζει "δημοκρατική Κούβα", λες και οι ηγέτες εδώ βάζουν τους εαυτούς τους μπροστά και εκλέγουν τους εαυτούς τους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μέσω ενός ακλόνητου φίλτρου, που εκφράζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία ενός μορφωμένου και καλλιεργημένου λαού, την υποστήριξη του οποίου πρέπει να έχουν.

Σε προηγούμενο συλλογισμό, επικαλέστηκα τις ιστορικές μορφές του Μαρτί, του Μασέο, του Αγκραμόντε και του Σέσπεδες. Για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των αμέτρητων ανθρώπων που έπεσαν στη μάχη, αυτών που πάλεψαν και θυσιάστηκαν για την πατρίδα, ο Ραούλ άναψε μια φλόγα που θα καίει αιώνια, 50 χρόνια μετά τον θάνατο του Φρανκ Πάις, ενός 22χρονου νέου που έπεσε στη μάχη και το παράδειγμά του μας συγκίνησε όλους.

Η ζωή είναι κενή χωρίς ιδέες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από τον αγώνα στο όνομά τους.

Φιντέλ Κάστρο Ρους

31 Ιούλη του 2007».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ