Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχής αιματοχυσία

Ολο και μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα κατοχικά στρατεύματα

Associated Press

Ολο και μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα κατοχικά στρατεύματα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το Ιράν εκπαιδεύει και εξοπλίζει εξτρεμιστές σιίτες που είναι υπεύθυνοι για τα τρία τέταρτα των επιθέσεων», υποστηρίζει ο υποστράτηγος και Νο2 της στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράκ, Ρέιμοντ Οντιέρνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Τζερούσαλεμ Ποστ». Δηλώσεις που απλώς γίνονται για τη «σύνταξη του φακέλου του Ιράν», τον τελευταίο στόχο των ΗΠΑ.

Εξάλλου, δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», αναφέρει την ανησυχία του Πενταγώνου, όχι γιατί το Ιράν εξοπλίζει «εξτρεμιστές» αλλά για την εξαφάνιση 190.000 αυτόματων όπλων και πιστολιών που είχαν δοθεί στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας το 2004 και το 2005.

Ασχέτως των αιτιάσεων ή των ανησυχιών, το κατοχικό Ιράκ έχει μετατραπεί σε «ναρκοπέδιο». Χτες επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Ταλ Αφάρ στο Βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι και 40 να τραυματιστούν. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά. Αλλοι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ, μεταξύ αυτών και τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν και άλλοι δώδεκα που τραυματίστηκαν στην πόλη Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού.

Στην Μπακούμπα επίσης χτες η αστυνομία ανακοίνωσε την ανακάλυψη 60 πτωμάτων σε αποσύνθεση. Επίσης την Κυριακή, 4 κατοχικοί στρατιώτες και 116 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν σε διάφορες επιθέσεις.

Παράλληλα, επίσημη πηγή των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν στην περιοχή Νταχούκ του ιρακινού Κουρδιστάν, ενώ το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε παραμεθόρια χωριά, προσθέτοντας ότι παραμένει άγνωστο εάν οι περίπου 350 κομάντος θα αποχωρήσουν από την αυτόνομη κουρδική περιοχή και πότε.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι δήλωσε ότι δεν κάνει δεκτές τις παραιτήσεις των 6 υπουργών του σουνιτικού συνασπισμού.

Τέλος, ποινή κάθειρξης 110 ετών από στρατοδικείο των ΗΠΑ στον 22χρονο Τζέσε Σπίλμαν, για το βιασμό και το φόνο μιας 14χρονης Ιρακινής στην πόλη Μαχμουντίγια. Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη καταδικαστεί άλλοι τρεις στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ