Κυριακή 12 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αλέκος Παπανικολάου
Αλέκος Παπανικολάου
Φωτ.

Στις 8 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δημητρίου ΤΑΟΥΣΙΑΝΗ, μέλους του ΚΚΕ από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

Στη μνήμη του η σύζυγός του προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ προσφέρουμε στη μνήμη του, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οι κόρες του Ναυσικά και Ζωή Παπαδημητράτου, ο αδελφός του Παναής Παπαδημητράτος και η αδελφή του Αρετή Ζεπάτου

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας πατέρα και παππού ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΟΝΤΣΕΝΙΓΟΥ, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

Τα παιδιά του Λεωνίδας - Βάσω

Τα εγγόνια του Γιώργος - Ντόρα - Δήμητρα

* * *

Φωτ.'

Την επόμενη Κυριακή 19 Αυγούστου στις 11.15 π.μ. στο Κοιμητήριο Αγιος Βασίλειος Περιστερίου, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΥΚΟΥΔΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1973, ο οποίος «έφυγε» απρόσμενα από κοντά μας, άφησε μεγάλο κενό και γέμισε με θλίψη την οικογένειά του, τους συγγενείς και τους συντρόφους.

Ο Βαγγέλης Λυκούδης γεννήθηκε στα Μαντουκάτα Κεφαλονιάς το 1929. Προερχόταν από οικογένεια αγωνιστών και γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Ανήσυχος στις μαύρες μέρες της Κατοχής, έλαβε μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Στον Εμφύλιο, έφερε σε πέρας διάφορες αποστολές που του ανατέθηκαν από τον ΔΣΕ και βοήθησε όσο μπορούσε. Εζησε τον φόβο και τον τρόμο όταν είδε την αδελφή και τον αδελφό του να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του από τους μοναρχοφασίστες και τους παρακρατικούς τρομοκράτες που δρούσαν στην περιοχή.

Μετά τον Εμφύλιο ήρθε στην Αθήνα και ανέπτυξε αγωνιστική δράση ως μέλος της προδικτατορικής ΕΔΑ. Το 1967, με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, κυνηγημένος, αναγκάστηκε να φύγει στη Γερμανία. Εκεί δούλεψε σκληρά για να ζήσει την οικογένειά του, πιστός πάντα στα ιδανικά του σοσιαλισμού, δε σταμάτησε την αγωνιστική δράση του. Τότε, το 1973, οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

Στέφανος Κομνηνός
Στέφανος Κομνηνός
Επέστρεψε στην πατρίδα το 1992. Συνδέθηκε με την ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου και έμεινε συνεπής αγωνιστής έως το τέλος της ζωής του. Ηταν μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ.

Η οικογένειά του, οι σύντροφοι και οι φίλοι του δε θα τον ξεχάσουν ποτέ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Περιστερίου, 500 ευρώ.

Η γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο - στις 14 Αυγούστου 2006 - του ΑΡΓΥΡΗ ΚΑΖΑΜΙΑ, παλαίμαχου αγωνιστή και μέλους του ΚΚΕ, τα παιδιά του προσφέρουν στην ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ 100 ευρώ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΟΥΛΕΛΗ, μέλους του ΚΚΕ έως το θάνατό του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Αιγάλεω.

* * *

Φωτ.

Ο ΛΕΩΝ ΜΑΡΓΑΡΗΣ γεννήθηκε το 1930 στον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου. Αετόπουλο, στην Κατοχή, βοήθησε στην τροφοδοσία των ανταρτών του ΕΛΑΣ και εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ.

Μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε μαζί με τα αδέλφια του και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αμαλιάδα, από όπου το 1962 επέστρεψε στη Ζάκυνθο.

Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών άρχισαν νέες διώξεις. Εφυγε και πάλι για την Αθήνα. Ως μέλος της ΚΟΒ Νεάπολης - Εξαρχείων του ΚΚΕ, ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση στο σωματείο της «Softex» και στο Παράρτημα Οικοδόμων Γκύζη. Ηταν παρών σε όλες τις εκδηλώσεις και το τελευταίο διάστημα, κατάκοιτος από σοβαρή αρρώστια, παρακολουθούσε με συγκίνηση τις συγκεντρώσεις από τον «902».

Πέθανε στις 17 Φλεβάρη 2007.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Φούλα και τα παιδιά του Διονύσης και Θοδωρής προσφέρουν στον «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης και τον πήρε μαζί του, 50 ευρώ.

Κώστας Γεωργάνος
Κώστας Γεωργάνος
* * *

Φωτ.

Στις 20 Ιούνη 2007 «έφυγε» από τη ζωή ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΚΟΣ, ανθρακωρύχος. Συμμετείχε στους αγώνες του λαού και ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο μπλόκο της Καλογρέζας.

Μας έμαθε πολλά. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.2

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αλεξάνδρου ΜΠΕΡΜΠΕΡΗΣ γεννήθηκε το 1924. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή και αντάρτης του ΕΛΑΣ, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας κυνηγήθηκε από ΜΑΥδες. Το 1946 αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ, μαζί με τα αδέλφια του. Ως διοικητής Διμοιρίας πολέμησε στο Βίτσι και στο Γράμμο. Τραυματίστηκε δυο φορές.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη εργάστηκε στο εργοστάσιο «ΤΑΣ ΣΕΛΜΑΣ» και ήταν αγαπητός από τους συναδέλφους του. Εκεί δημιούργησε οικογένεια.

Εχασε τη ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στις 25 Ιούλη 1953. Αφησε πίσω του τη σύζυγό του και δύο μικρά παιδιά.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΡΜΠΕΡΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ΕΠΟΝίτης, αντάρτης του ΕΛΑΣ και μαχητής του ΔΣΕ, αιχμαλωτίστηκε το 1948, κλείστηκε στις φυλακές της Λάρισας, καταδικάστηκε από Στρατοδικείο σε θάνατο και εκτελέστηκε στην περιοχή Μεζούρλο Λάρισας. Στη δίκη παρέμεινε αλύγιστος και αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετάνοιας.

Δημήτρης Μπερμπερής
Δημήτρης Μπερμπερής
Στη μνήμη τους, η σύζυγος και τα παιδιά του Νικόλαου Μπερμπερή προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

* * *

Φωτ. 2

Η ΖΑΦΕΙΡΩ ΓΕΩΡΓΑΝΟΥ η οποία «έφυγε» στις 28 Ιούλη 2007 γεννήθηκε το 1924. Καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Μεγάλωσε στον Αβαντα Αλεξανδρούπολης. Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία και εργάστηκε ως δασκάλα στο Παλαίφυτο Γιαννιτσών. Εκεί γνώρισε το σύντροφο στη ζωή της και στους αγώνες ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΑΝΟ.

Και οι δύο έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στον αγώνα του ΔΣΕ και έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη. Απέκτησαν τρία κορίτσια, που τα σπούδασαν στην Τασκένδη. Η Ζαφειρώ Γεωργάνου εργάστηκε ως στέλεχος του ΚΚΕ και ως δασκάλα στα Ελληνόπουλα, στα οποία δίδαξε τη Γλώσσα και την Ιστορία της πατρίδας.

Επαναπατρίστηκαν το 1978 και συνέχισαν τον αγώνα για τα ιδανικά τους. Εχασε τον πολυαγαπημένο σύντροφό της Κώστα το 2004.

Την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ τη διατήρησαν έως το τέλος της ζωής τους και οι δύο.

Οι συγχωριανοί της στο Παλαίφυτο θα τη θυμούνται για την προσφορά της στην καθημερινή ζωή και τα προβλήματά τους, όχι μόνον ως δασκάλα, αλλά και ως νοσοκόμα.

Η οικογένειά της θα τη θυμάται με περηφάνια και αγάπη για όσα της πρόσφερε στη ζωή.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Οι κόρες της Γεωργία, Ευδοξία, Ευρυδίκη

Τα εγγόνια της Αλεξία και Κώστας

  • Στη μνήμη της αγαπημένης φίλης μας Ζαφειρώς Γεωργάνου και αντί για στεφάνι στην κηδεία της, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Γ. Ευθυμιάδου

* * *

Φωτ.

Στις 10 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο γιος μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, αρχιτέκτονας - αναστηλωτής του Ερεχθείου.

Νικόλαος Μπερμπερής
Νικόλαος Μπερμπερής
Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας, 30 ευρώ στο Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ - Νέας Χαλκηδόνας και 30 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα».

Νίτσα Παπανικολάου

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 μήνες από τότε που «έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - λοχαγός του ΕΛΑΣ - ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΜΥΛΩΝΑΚΟΣ οπαδός του ΚΚΕ, ο οποίος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1922. Για την αντιστασιακή δράση του πιάστηκε, μετά την Απελευθέρωση, φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία, στο Μακρονήσι και στα Γιούρα.

Εως τα βαθιά γεράματά του έμεινε ανυποχώρητος στις ιδέες του και μαχητής για μια κοινωνία της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του Τζένη και Γιάννης προσφέρουν 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης.

* * *

Πέρασαν 3 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» από κοντά μας ο αδελφός μας ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΑΤΟΣ, μέλος της ΚΟΒ Νέου Κόσμου έως το θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

Πάνος - Πάτρα

  • Στη μνήμη του αξέχαστου φίλου Σταύρου Μαράτου προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 50 ευρώ.

Κώστας Σοφός

* * *

Στις 27 Ιούλη 2007 «έφυγε» από κοντά μας σε ηλικία 46 χρόνων η ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, μέλος του ΚΚΕ, αφού με περίσσιο θάρρος επί 7 χρόνια έδωσε τη μάχη με την επάρατο νόσο. Εκανε πράξη αυτό που έλεγε «εγώ θα ζήσω και το τελευταίο δευτερόλεπτο πριν "φύγω"». Υπήρξε δραστήριο μέλος της ΚΟΒ Ιωλκού, του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Πολιτιστικού Συλλόγου του μικρού δήμου, αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών και αποτελούσε παράδειγμα για τους συντρόφους της και για πολλούς συντοπίτες της. Πάντα πρώτη στις διάφορες εκδηλώσεις του ΚΚΕ και τις Πορείες Ειρήνης, έδινε το στίγμα και τη μορφή της Ελληνίδας κομμουνίστριας.

Βαγγέλης Λυκούδης
Βαγγέλης Λυκούδης
Εμείς που σε αγαπήσαμε και μας αγάπησες εκφράζουμε την οδύνη μας για τον πρόωρο «χαμό» σου και τα θερμά συλλυπητήριά μας στον σύντροφό σου Στέφανο και στις τρεις κόρες σου. Θα θυμόμαστε πάντα το θάρρος και το κουράγιο σου και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα για τα ιδανικά της εργατικής τάξης, αγώνα, στον οποίον και εσύ έδωσες τον καλύτερο εαυτό.

Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στο δήμο μας σε ψήφους και ποσοστό.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αποστολίας Σιδηροπούλου, προσφέρουμε 160 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

Οι σύντροφοί της της ΚΟΒ Ιωλκού Μαγνησίας

* * *

Φωτ

Στη μνήμη του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κεντρικού Χαλανδρίου, της οποίας ήταν μέλος, ο Ευθ. Κάτσαρος 100 ευρώ, η Καίτη και η Σμάρω 50 ευρώ, ο Νίκος Σκιαδάς 50 ευρώ, μέλη της ΚΟΒ 60 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή για τα ιδανικά της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΜΝΗΝΟΥ, με τη συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατό του, η γυναίκα του Μαργαρίτα προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου, και 100 ευρώ στο Παράρτημα Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ.


Κώστας Λύκος
Κώστας Λύκος

Λέων Μάργαρης
Λέων Μάργαρης

Προκόπης Μυλωνάκος
Προκόπης Μυλωνάκος

Ζαφείρω Γεωργάνου
Ζαφείρω Γεωργάνου

Παναγιώτης Ταουσιάνης
Παναγιώτης Ταουσιάνης

Αργύρης Καζαμίας
Αργύρης Καζαμίας

Νικηφόρος Κατσαρός
Νικηφόρος Κατσαρός

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ