Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Του δίσκου τα γυρίσματα...

«Καρπός» της μουσικοθεατρικής παράστασης «Εχω άνθρωπο», που παρουσιάστηκε με εξαιρετική επιτυχία τον περασμένο χειμώνα, με τραγούδια των Λειβαδά - Γκόνη τα οποία ερμήνευσε η Γιώτα Νέγκα και κείμενα του Θοδωρή Γκόνη, είναι το ομότιτλο CD, που υπογράφουν οι Θοδωρής Γκόνης και Κώστας Λειβαδάς. Περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια και τέσσερα από τα κείμενα του Θ. Γκόνη για την παράσταση. Κάθε τραγούδι και μια ιστορία, δοσμένη και ερμηνευμένη με ευαισθησία και αλήθεια. Κάθε ιστορία και μια εικόνα ζωής. Οι συνθέσεις του Κώστα Λειβαδά με τους στίχους και τα κείμενα του Θοδωρή Γκόνη πλάθουν ένα ενιαίο, γοητευτικό σύνολο. Υπέροχη η ερμηνεία της Γιώτας Νέγκα, όπως και των Σταμάτη Κραουνάκη και Παντελή Θαλασσινού, που συμμετέχουν σε κάποια κομμάτια. Συμμετέχει επίσης η ηθοποιός Σύρμω Κεκέ. Κυκλοφορεί από τη «LYRA».

  • Ο Μάριος Τόκας, συνθέτης με μακρόχρονη δημιουργική θητεία στην ελληνική μουσική, συναντά τον Βασίλη Σκουλά, μια από τις σημαντικότερες φωνές του παραδοσιακού κρητικού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού, στο δίσκο «Ασπρο μαντήλι ανέμιζε». Ομορφα τραγούδια, τόσο σε μουσική, όσο και σε στίχο (τους στίχους υπογράφει ο ταλαντούχος Κώστας Φασουλάς) και ερμηνείες που κουβαλούν αλήθεια και προσφέρουν συγκίνηση είναι τα συστατικά στοιχεία αυτής της συνεργασίας. Είναι εμφανές ότι τόσο ο Μ. Τόκας όσο και ο Κ. Φασουλάς, ακολουθώντας το γοητευτικό δρόμο που σμίγει τη δημοτική και λαϊκή μουσική, σεβάστηκαν τη φωνητική καταγωγή του Β. Σκουλά, ο οποίος έχει δώσει πολύ δυνατές ερμηνείες στην πολύχρονη καλλιτεχνική παρουσία του - ήδη διανύει την τέταρτη δεκαετία. Η ενορχήστρωση και επιμέλεια παραγωγής είναι του αξιόλογου επίσης Κρητικού μουσικού Πάρι Περυσινάκη. Στο δίσκο συμμετέχουν ο Παντελής Θαλασσινός σ' ένα υπέροχο ντουέτο με τον Βασίλη Σκουλά στο τραγούδι «Ανεμου Παραζάλη» και η Μαρία Αλεξίου, στο τραγούδι «Πέρνα με απέναντι στο φως». Κυκλοφορεί από τη «Legend».

  • Με εκφραστικότητα, γνώση και αγάπη, ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει μια αγκαλιά τραγούδια του σπουδαίου Νίκολα Πιοβάνι στο δίσκο - ζωντανή ηχογράφηση από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας (19/12/2005) - με τίτλο «Αφιέρωμα στον Nicola Piovani». Γνώστης και έμπειρος ερμηνευτής του ιταλικού τραγουδιού, ο Χρ. Θηβαίος, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων, σε διεύθυνση Θανάση Τσιπινάκη, «ξεναγεί» με συναίσθημα σε γοητευτικά «τοπία» της δημιουργίας του πολυβραβευμένου συνθέτη. Παρουσιάζουν ένα απάνθισμα από ορχηστρικά και λυρικά κομμάτια του, γραμμένα κυρίως για διάσημες κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Εξαίσιες δημιουργίες, ονειρικά ορχηστρικά μέρη και τραγούδια από το «Η Ζωή είναι ωραία», η «Φωνή του Φεγγαριού», «Πινόκιο», «Η Νύχτα του Σαν Λορέντζο» κ.ά. Η ενορχήστρωση έγινε από τον Θοδωρή Κοτεπάνο. Κυκλοφορεί από τη «Legend».
  • Αγαπημένος τραγουδοποιός, που από το ξεκίνημά του μας έχει συνηθίσει σε όμορφες, ευαίσθητες μελωδικές διαδρομές, ο Ορφέας Περίδης επιστρέφει στη δισκογραφία με δέκα καινούρια τραγούδια. «Κάποιον αγαπάει ακόμα» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος του, που εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την «Impact Music», με κομμάτια τα οποία για καιρό ο δημιουργός τα «δοκίμαζε» στο κοινό, στις ζωντανές εμφανίσεις του. Ολα είναι σε δική του μουσική και τα περισσότερα σε δικούς του στίχους, ενώ υπάρχουν και μελοποιήσεις ποιημάτων των Κωστή Παλαμά, Τίτου Πατρίκιου και Τζωρτζ Ροντίλβα. Την ενορχήστρωση του δίσκου έκανε ο Σταύρος Λάντσιας.

  • «Το επόμενο πρωί» τιτλοφορείται η πρώτη ουσιαστικά δισκογραφική απόπειρα του Γιώργου Περαντάκου, που γνωρίσαμε μέσα από παλαιότερες συμμετοχές του σε ενδιαφέροντες δίσκους. Το CD περιλαμβάνει έξι δικά του τραγούδια καθώς και συνθέσεις των Λάμπρου Καρελά, Βαγγέλη Κονταράτου, Δημήτρη Μαρινόπουλου, Γιάννη Βιλιώτη και Ηρακλή Κοντού σε στίχους των: Ιωάννας Μαυρέα, Τζένης Καναβού, Μίλτου Δημουλή, Νίκου Τσιατά, Βασίλη Μασαλά, Τάσου Σαμαρτζή και Ηρακλή Κοντού. Στο τραγούδι του «Ταξίδι» συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός σε ντουέτο με τον Γ. Περαντάκο. Συμμετέχει επίσης η Ελευθερία Ορδουλίδου. Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Λάμπρου Καρελά. Κυκλοφορεί από τη «ΛΥΡΑ».
  • Ο δεξιοτέχνης του βιολιού Γιώργος Κόρος πρωταγωνιστεί στο CD «Ο Γιώργος Κόρος και τα μεράκια του». Δεκατέσσερα ορχηστρικά κομμάτια, τσιφτετέλια (τσιγγάνικα, χαρέμικα κ.ά.), ταξίμια και γκάιντες, παιγμένα από ένα από τα μεγαλύτερα δοξάρια της Ελλάδας. Κυκλοφορεί από τη ΜΒΙ.
  • Το φρέσκο καλλιτεχνικό στίγμα του τραγουδοποιού από την Πρέβεζα Κώστα Αντύπα, κομίζει ο πρώτος του δίσκος «Το Λεωφορείο της στιγμής», όπου συμμετέχουν δύο αξιόλογες γυναικείες φωνές, η Γιώτα Νέγκα και η Νίνα Λοτσάρη. Η μουσική των έντεκα τραγουδιών ανήκει στον Κ. Αντύπα, ενώ τους στίχους εκτός από τον ίδιο υπογράφουν οι Κατερίνα Σταματάκη και Αγγελος Οικονόμου. Κυκλοφορεί από την «Protasis».

  • Στα πρώτα βήματα συγκρότησης της ελληνικής ροκ, μας ξενάγησε η ταινία «Ζωντανοί στο Κύτταρο: Σκηνές Ροκ» του Αντώνη Μποσκοΐτη, που είχε αποσπάσει το δεύτερο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το σάουντρακ του ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε από την «Protasis», κομίζοντας νότες και αναμνήσεις μιας ολόκληρης εποχής. Πρωταγωνιστές οι: Σαββόπουλος, Πουλικάκος, Μαρίζα Κωχ, Γκαϊφύλλιας, Δέσποινα Γλέζου, Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Μαγκλάρας, «Πελόμα Μποκιού», Γιάννης Κιουρκτσόγλου, Αλέκος Καρακαντάς, Χρήστος Στασινόπουλος, Γιώργος Γαβαλάς... Στο δίσκο περιλαμβάνεται και το τραγούδι των τίτλων του τέλους της ταινίας «Σαν παλιό βινίλιο» του Θοδωρή Κοτονιά, σε στίχους Αντ. Μποσκοΐτη, που ερμήνευσε η Λήδα με το συγκρότημα «Μακρινά Ξαδέρφια».
  • Ο Γιώργος Κοντραφούρης, ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της ελληνικής τζαζ, κυκλοφόρησε τη νέα του δισκογραφική δουλιά «The Storyteller», όπου, εκτός από τον ίδιο τον πιανίστα - συνθέτη, συναντάμε τον Κώστα Κωνσταντίνου στο μπάσο, τον Alvester Garnett στα ντραμς και έκτακτες συμμετοχές της Lydia Philipovi, του Sam Newsome και του κουαρτέτου εγχόρδων I. Q. Quartet πιανίστα και συνθέτη πέντε χρόνια μετά την προηγούμενη δουλιά του με πιάνο. Ο Γ. Κοντραφούρης υπογράφει σαν συνθέτης και ενορχηστρωτής τα οκτώ από τα εννέα κομμάτια, με εξαίρεση το παραδοσιακό τραγούδι από το Μαυροβούνιο «Oj Djevojko Dje Si Ruze Brala», που τραγουδά η Lydia Philipovi (το ενορχήστρωσε ο Sam Newsome που παίζει και το σοπράνο σαξόφωνο στην ηχογράφηση). Κυκλοφορεί από την «Puzzlemusik».
  • Από την «Puzzlemusik» κυκλοφόρησε, επίσης, το box-set «Kafka» των Socos & The Live Project Band, που περιλαμβάνει 2 cd, 1 dvd, και ένα λεύκωμα με 21 φωτογραφίες και 21 σκίτσα. Ο ταλαντούχος κιθαρίστας Socos και οι συνεργάτες του καταθέτουν ένα μουσικό χαρμάνι, εμπνευσμένο από τον Φρανς Κάφκα.
  • Οι «Locomondo», με τις ρέγγε και σκα επιρροές στον ήχο τους, κυκλοφόρησαν τον καινούριο τους δίσκο με τίτλο «Me Wanna Dance». Περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά ακούσματα και ρυθμούς, με τραγούδια στα ελληνικά, αγγλικά και ισπανικά. Στο δίσκο συμμετέχουν η τραγουδίστρια των «Amparanoia», Amparo Sanchez από τη σκηνή της Βαρκελώνης και ο Natty Bo, τραγουδιστής των «Ska Cubano» από το Λονδίνο, κ.ά.
  • «Χίλιες φορές έτσι» τιτλοφορείται το νέο άλμπουμ των «Domenica», με έντεκα τραγούδια. Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ενώ υπάρχουν δύο διασκευές (η μία του David Gray και η άλλη της επιτυχίας των Χρυσοβέργη - Γιατρά, «Ολα τα 'δωσα για σένα») - «ΛΥΡΑ».

Ρ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ