Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι περιέχει το μολυσμένο νερό

Εξασθενές χρώμιο, μόλυβδο, νιτρικά και χλώριο ανίχνευσε η ανάλυση του Γενικού Χημείου του Κράτους. Ας δούμε τι προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μόλυβδος: Είναι το υλικό που ενώνονται οι χυτοσωλήνες, μολυβδοσωλήνες, χαλκοσωλήνες κλπ. Επίσης εντοπίζεται στη βενζίνη, υδραυλικά υλικά, μπαταρίες, εκρηκτικά, υφαντουργία, μελάνια, χρώματα, διύλιση πετρελαίου, κρύσταλλα, πορσελάνες, ελαστικά κ.ά. Προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στο νευρικό σύστημα, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, παθήσεις των νεφρών, στειρότητα, αποβολές κλπ.

Τα νιτρικά είναι φυσικά χημικά, που βρίσκονται, στα λαχανικά και στο πόσιμο νερό. Παράγονται, επίσης, τεχνητά, σε εργαστήρια και χρησιμοποιούνται, ως λιπάσματα ή ως συντηρητικά κρέατος. Τα νιτρικά έχουν συνδεθεί, με το σύνδρομο του μπλε μωρού, μία μορφή στέρησης του οξυγόνου, που κάνει το δέρμα ελαφρώς μπλε ή μοβ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να σκοτώσει, με αργή ασφυξία.

Το εξασθενές χρώμιο Cr(VI), μία ένωση του χρωμίου, είναι ιδιαίτερα τοξικό και καρκινογόνο και γι' αυτό δεν υπάρχει καν επιτρεπτό όριο, αφού θεωρείται ακόμα και σε ελάχιστες ποσότητες ιδιαίτερα επικίνδυνο. Παράγεται από βιομηχανικές διεργασίες, όπως η καύση φυσικών καυσίμων, αποτέφρωση αποβλήτων και η κατασκευή χάλυβα.

Το χλώριο είναι τοξικό στην επαφή, την κατάποση και την εισπνοή. Απαραίτητη είναι η χρήση γαντιών, γυαλιών ασφαλείας και καλού εξαερισμού κατά τη χρήση του. Συγκεντρώσεις άνω των 500 ppm είναι θανατηφόρες. Η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση στον αέρα για 8ωρο είναι 1 ppm.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ