Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Γνώριζαν για το νερό - δηλητήριο αλλά δεν έκαναν τίποτα!

Τη στιγμή που το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο στην ευρύτερη περιοχή των Οινοφύτων φτάνει το 32%, οι κυβερνήσεις αγνόησαν μελέτες που έχουν συνταχθεί εδώ και 11 χρόνια και που έκαναν λόγο για ακαταλληλότητα του νερού

Δεκάδες μελέτες και αναλύσεις αποκάλυπταν την επικινδυνότητα του νερού από το 1996. Ωστόσο, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο
Δεκάδες μελέτες και αναλύσεις αποκάλυπταν την επικινδυνότητα του νερού από το 1996. Ωστόσο, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο
Πολιτικό έγκλημα διαπράττουν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα Οινόφυτα και την ευρύτερη περιοχή. Αν και όλα δείχνουν ότι το νερό που πίνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι είναι στην κυριολεξία δηλητήριο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από μελέτες αλλά και χημικές αναλύσεις, η ευρύτερη περιοχή συνεχίζει να τροφοδοτείται με νερό από το μολυσμένο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, αφού δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας από καμία κυβέρνηση.

Μετά τις τελευταίες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους - κατόπιν παρέμβασης των κατοίκων - που αποκαλύπτουν τεράστιες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, νιτρικών, χλωρίου και μολύβδου, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να εκδώσει ψήφισμα, που κηρύσσει το νερό μη πόσιμο και ακατάλληλο για οποιαδήποτε ανθρώπινη χρήση και χρήση παραγωγής βιομηχανιών τροφίμων. Ωστόσο, οι ευθύνες πέφτουν βαριές στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των τοπικών αρχών των τελευταίων χρόνων, που, παρότι γνώριζαν, δεν έπαιρναν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας...

Εδώ και χρόνια, κάτοικοι και φορείς της περιοχής δραστηριοποιούνται για να αποδείξουν το προφανές: Οτι οι εκατοντάδες βιομηχανίες που ρίχνουν ανεπεξέργαστα απόβλητα στον Ασωπό ή αποχετεύουν κατευθείαν σε παλιά πηγάδια των εργοστασίων, έχουν προκαλέσει τεράστια μόλυνση στο νερό που πίνουν κάτοικοι και εργαζόμενοι, που αρδεύει μεγάλες γεωργικές εκτάσεις, που τροφοδοτεί κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων.

Ξέρουν αλλά...

Τα δημοσιεύματα του «Ρ» στις 12/10/2005 και στις 27/8/2006 αποκάλυπταν τις τραγικές συνέπειες από το μολυσμένο νερό. Για το θέμα είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ
Τα δημοσιεύματα του «Ρ» στις 12/10/2005 και στις 27/8/2006 αποκάλυπταν τις τραγικές συνέπειες από το μολυσμένο νερό. Για το θέμα είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ
Συγκεκριμένα:

  • Η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού έχει ως άμεση συνέπεια να μολύνονται και οι πηγές, με τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνον οι γύρω πόλεις, αλλά και μέρος της Αττικής. Τα παραπάνω προκύπτουν από την Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης Ασωπού Ποταμού της ΕΤΒΑ. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μελέτη που εξετάζει τις χρήσεις γης, τον υδρολιθικό και υδρολογικό χάρτη της περιοχής. Η μελέτη συντάχθηκε και ολοκληρώθηκε το 1996.
  • Το Γενάρη του 1996, η χημική ανάλυση από το Τμήμα Χημικών - Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έδειχνε ότι στο νερό βρέθηκαν χλώριο, θείο και αμμωνία. Οι χημικοί έκλειναν την έκθεση με τη φράση, «το παραπάνω δείγμα είναι ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση»!
  • Από το 1996 - 99, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ελέγχου Επιφανειακών Νερών, γίνονταν μετρήσεις σε οχτώ σημεία του Ασωπού κάθε μήνα, και τα αποτελέσματα ήταν τόσο εξωφρενικά που δεν κοινοποιήθηκαν καν στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
  • Το Φλεβάρη του 1996, η ΕΥΔΑΠ με ανακοίνωσή της παραδέχεται ότι τα νερά είναι μολυσμένα. Αναφέρει, ωστόσο, ότι έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους ΟΤΑ και ότι σε σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίστηκε η ...λήψη μέτρων για την προστασία της λεκάνης του Ασωπού!
  • Ακολουθούν αλλεπάλληλες μελέτες που αποκαλύπτουν αυξημένα επίπεδα ρύπανσης και από βαρέα μέταλλα, όπως είναι το κάδμιο, το χρώμιο, ο μόλυβδος κ.ά., με αναθέσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα αποτελέσματα του ΓΧΚ το 2004 κάνουν λόγο για «ολικό χρώμιο».
...δεν κάνουν τίποτα

Το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο έχει φτάσει σε 32%, από 6%, που ήταν το 1989. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι εκπρόσωποί τους στην Αυτοδιοίκηση εμφανίζονταν καθησυχαστικοί. Αγανάκτηση προκαλεί, επίσης, και η απόφαση του 3ου Πλημμελειοδικείου Θήβας τον Ιούνη του 2007, με βάση την οποία, μετά από «ελέγχους» κρατικών υπηρεσιών στον ποταμό, μπορούν να συνεχίσουν ανενόχλητες να ρυπαίνουν οι 18 βιομηχανίες που δικάστηκαν.

Πάντως, από το 1987, καμιά κυβέρνηση δεν ανάγκασε τους βιομήχανους να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Αντίθετα, με κίνητρα και προνόμια, συνέβαλαν στο να «αυγατίζει» η κερδοφορία τους. Οπως είχε δηλώσει και παλιότερα στο «Ρ» ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός, «με νόμο υποχρεώθηκαν δήθεν οι βιομήχανοι να κατασκευάσουν βιολογικό καθαρισμό σε κάθε εργοστάσιο, παίρνοντας μάλιστα πριμοδότηση από τα διάφορα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, που κάλυπτε το 60% του κόστους. Αντί για βιολογικό καθαρισμό έφτιαξαν κάτι χαβούζες, οι οποίες σταδιακά έπαψαν και αυτές να λειτουργούν γιατί κανείς δεν έλεγχε».

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

  • Το Γενάρη του 1996, ο Κ. Λαλιώτης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρη και Ορ. Κολοζώφ, έριξε το μπαλάκι στη Νομαρχία Αν. Αττικής σχετικά με την ολοκλήρωση της μελέτης για την επεξεργασία των λυμάτων, ενώ απέρριψε την πρόταση για τον αγωγό λόγω κόστους. Ερώτηση για τη μόλυνση του Ασωπού στη Βουλή από το ΚΚΕ έγινε και τον Ιούλη του 1997 και τον Οκτώβρη του 2005.
  • Τον Αύγουστο του 1996 οι συναρμόδιοι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, και Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για τη μετεγκατάσταση απ' την Αττική στην περιοχή του Ασωπού 100 βυρσοδεψείων. Την απόφαση στηρίζει ο τότε νομάρχης Βοιωτίας, Ι. Σταμούλης.
  • Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 2001, αναθέτει στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων το έργο του βιολογικού καθαρισμού του Ασωπού, ο οποίος, με τη σειρά του, αναθέτει τον καθαρισμό σε ...κάποια εταιρεία.
  • Σε ημερίδα για το θέμα, το Νοέμβρη του 2005, ο τότε δήμαρχος Οινοφύτων, Ι. Δάβρης (στηρίχτηκε από τη ΝΔ), ισχυρίστηκε ότι το νερό είναι πόσιμο και πως δεν έχει κανένα ...πρόβλημα.
  • Το 2006, επί ΝΔ, εγκρίθηκε ιδιωτική επένδυση (Τράπεζα Πειραιώς) για δημιουργία ιδιωτικής ΒΙΠΕ στα όρια των Δήμων Οινοφύτων Βοιωτίας και Τανάγρας. Μάλιστα, ο σύμβουλος Επικρατείας Αθ. Ράντος κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ σημείωνε πως «η υπουργική απόφαση που καθορίζει την έκταση της ΒΙΠΕ είναι παράνομη κατά το σκέλος που καθορίζει τις οριακές τιμές επιβάρυνσης του ποταμού από τα βιομηχανικά λύματα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ