Σάββατο 18 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Ταξίδι στα Κύθηρα

Αφιέρωμα την Κυριακή στον Μάνο Κατράκη από τον «902 Αριστερά στα FM» και την εκπομπή «Ποιητική Αδεία»

«Εγινα ηθοποιός όπως θα μπορούσα να γίνω και σιδηρουργός. Ηθελα να ξοδιάσω όσες δυνάμεις 'κρυβαν τα μπράτσα μου και η ψυχή μου». Με αυτά τα λόγια σκιαγράφησε την πορεία του στην Τέχνη ο Μάνος Κατράκης, στον οποίο θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, την Κυριακή 1 με 3 το μεσημέρι στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM».

Ο Κρητικός που έδωσε με τη φωνή του στη γλώσσα τη διάσταση της ψυχικής επικοινωνίας γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1909 στο Καστέλι Κισσάμου, ενώ το 1917 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα.

Η πρώτη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο, ενώ στα 17 του η άλλη του μεγάλη αγάπη, η θάλασσα, τον οδήγησε στη Σχολή Ασυρματιστών. Ενα ατύχημα της μητέρας του τον απέτρεψε από το να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα.

Αθλητής, παλικάρι, γοητευτικός και ατίθασος, ο Μάνος Κατράκης επιλέχθηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Λελούδα ως πρωταγωνιστής στην ταινία «Το λάβαρο του '21». Στη συνέχεια μέσα από το «Θίασο Νέων» στο Παγκράτι, εισήλθε στον κόσμο του θεάτρου, τον οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ.

Το 1934 παντρεύτηκε με την ηθοποιό Αννα Λώρη, ένας γάμος που τελείωσε σύντομα.

Ακολούθησε ο πόλεμος και η Κατοχή γεμάτα με δραματικά γεγονότα: Πολέμησε στο μέτωπο, υπήρξε ένας δεύτερος γάμος, ο οποίος επίσης δεν κράτησε πολύ, ενώ σημαδεύτηκε και από το χαμό στη γέννα των μοναδικών δίδυμων παιδιών του. Εντάσσεται στο ΕΑΜ και βέβαια στο στόχαστρο των «εθνικοφρόνων». Αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», εξορίστηκε στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη μέχρι το 1952.

Η επιστροφή του από την εξορία, τον οδήγησε στην ανάληψη μικρότερων ή μεγαλύτερων ρόλων, ενώ το 1955 σήμανε ένα σταθμό στη μεταπολεμική θεατρική ζωή της χώρας, καθώς ίδρυσε το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο (ΕΛΘ), το οποίο άνθισε παρά τα εμπόδια του μετεμφυλιακού κράτους.

Το 1954 γνώρισε την τρίτη σύζυγό του Λίντα Αλμα, με την οποία τους χώρισε μόνον ο θάνατος του μεγάλου ηθοποιού 30 χρόνια αργότερα.

Μετά την ιδιαίτερα δύσκολη για το ΕΛΘ περίοδο της δικτατορίας, το θέατρο άρχισε να ανακάμπτει, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα προβλήματα, ενώ πρέπει να τονιστεί ότι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του θεάτρου ήταν η έλλειψη κάθε είδους κρατικής στήριξης και επιχορήγησης σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξής του.

Το θέατρο το στήριξε η αγάπη του κοινού και η υπόκλιση μπρος στην ειλικρίνεια της τέχνης του Κατράκη, η οποία τον καθιέρωσε και τον καταξίωσε ως άνθρωπο της Τέχνης στη συνείδηση όλων.

Ο άνθρωπος με το αστείρευτο φυσικό ταλέντο, την ανεπανάληπτη φωνή και τα αδιαπραγμάτευτα ιδανικά, ο κομμουνιστής καλλιτέχνης Μάνος Κατράκης, «έφυγε» για το «ταξίδι στα Κύθηρα» στις 2 Σεπτέμβρη 1984.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ