Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προς δεύτερο γύρο για Πρόεδρο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αρχισε χτες η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Τουρκίας, με τον υποψήφιο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιούλη, Αμπντουλάχ Γκιουλ, να μην καταφέρνει να συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένος ο δεύτερος γύρος, που επίσης δεν αναμένεται να εκλέξει Πρόεδρο, καθώς επίσης απαιτούνται 367 ψήφοι, ενώ στις 28 Αυγούστου, όπως όλα δείχνουν θα λήξει η διαδικασία, αφού η εκλογή στον τρίτο γύρο απαιτεί απλή πλειοψηφία, την οποία, συγκεντρώνει ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

Συγκεκριμένα, ο Α. Γκιουλ, έλαβε 341 ψήφους, στους 550 βουλευτές, με τους αντιπάλους του, Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και Χουσεΐν Ταϊφούν Ιτσλί, του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, να συγκεντρώνουν 70 και 13 ψήφους αντίστοιχα, όσοι και οι εκλεγμένοι βουλευτές τους.

Υποψήφιο δεν κατεβάζει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ντενίζ Μπαϊκάλ, που σαμποτάρισε και την πρώτη απόπειρα εκλογής προέδρου από την κυβέρνηση Ερντογάν και οδήγησε τη χώρα στις πρόωρες εκλογές του Ιούλη, ενώ κατά της υποψηφιότητας Γκιουλ τάχθηκαν και οι βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος.

Δεδομένης της δέσμευσης του προέδρου του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα παραστεί στην ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, η νίκη Γκιουλ και του ΑΚΡ, θεωρείται σίγουρη, πλην... απροόπτου, καθώς συγκεντρώνονται τα απαιτούμενα 2/3 των παρουσιών, για να είναι έγκυρη η διαδικασία.

Η εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ θα «λύσει τα χέρια» της νέας κυβέρνησης Ερντογάν, που στην προηγούμενη θητεία της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στην έγκριση αποφάσεων λόγω των αντιρρήσεων του Α. Σεζέρ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ