Τρίτη 21 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος της Γάζας

Ισραήλ και ΕΕ χρησιμοποιούν ως μοχλό περαιτέρω πίεσης την ηλεκτροδότηση της Λωρίδας της Γάζας, ενώ «Χαμάς» και «Φατάχ» ανταλλάσσουν σχετικές αλληλοκατηγορίες

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει μεγάλα κομμάτια της βόρειας και κεντρικής Λωρίδας της Γάζας καθώς η παλαιστινιακή εταιρεία ενέργειας, που καλύπτει μεγάλο μέρος της ηλεκτροδότησης της περιοχής, δεν μπορεί να λειτουργήσει παρά μόνο μία από τις τέσσερις γεννήτριές της εξαιτίας της διακοπής τροφοδότησης της Λωρίδας με καύσιμα από το Ισραήλ. Η κατάσταση έγινε ακόμη δυσκολότερη από την Κυριακή, οπότε η Ευρωπαϊκή Ενωση, συμμετέχοντας στον εκβιασμό, ανακοίνωσε ότι επίσης αναστέλλει τη χρηματοδότηση για την τροφοδότηση με καύσιμα του κεντρικού ηλεκτρικού σταθμού της Λωρίδας, που καλύπτει τις ανάγκες σε ρεύμα περισσοτέρων των 700.000 από τους περίπου 1,5 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής.

Τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η ΕΕ επικαλέστηκαν «λόγους ασφαλείας» για την αναστολή στην παροχή καυσίμων. Σύμφωνα με διαρροές, εκτιμούν ότι η «Χαμάς», που ελέγχει πλέον τη Λωρίδα της Γάζας, παραλαμβάνει τα χρήματα και παράλληλα έχει, τις τελευταίες βδομάδες, προχωρήσει στην άσκηση πιέσεων προς τους κατοίκους να καταβάλλουν τα χρεωστούμενα για την ηλεκτροδότηση, χωρίς, όμως, να παραδίδει τίποτε στην κεντρική παλαιστινιακή εταιρεία ηλεκτροδότησης.

Ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας περνά εξαιρετικά δύσκολες στιγμές καθώς έχει ρεύμα μόνο λίγες ώρες την ημέρα με τις θερμοκρασίες να είναι υψηλότατες, το ζήτημα έγινε νέα αφορμή ανταλλαγής κατηγοριών μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» που επιρρίπτουν, εκατέρωθεν, ευθύνες για «διαφθορά» ενώ κάθε μία δηλώνει ότι δεν ελέγχει την κεντρική εταιρεία ηλεκτροδότησης. Η ΕΕ, από την άλλη, υποστήριξε ότι θα επαναλάβει άμεσα τη χρηματοδότηση αν έχει «εγγυήσεις ότι τα χρήματα διατίθενται για τον συγκεκριμένο σκοπό».

Τέλος, έξι μέλη του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατά του οχήματός τους, χτες το απόγευμα, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιγ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «ήταν ομάδα εκτόξευσης ρουκετών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ