Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αλλάζουν τα ... φώτα στην Επίδαυρο

Κρατάει χρόνια αυτή η ...«κολόνια» της καταστρατήγησης των όρων παραχώρησης των αρχαίων θεάτρων. Οπως και η αδυναμία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του υπουργείου Πολιτισμού να τα προστατέψουν ουσιαστικά από επιβλαβείς γι' αυτά παρεμβάσεις.

Τελευταίο «κρούσμα» η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας, σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο, με τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ. Παρά τις αντιρρήσεις της Ομάδας Εργασίας Επιδαύρου και της Εφορείας για σκηνικές παρεμβάσεις που παραβιάζουν τους όρους παραχώρησης του μνημείου, δόθηκε τελικά από το ΚΑΣ το πράσινο φως... Οι αντιρρήσεις των αρχαιολόγων αφορούσαν πέρα από την πλήρη κάλυψη της ορχήστρας, κυρίως τη χρήση φωτιάς κοντά σε φελιζόλ, την τοποθέτηση περίπου 240 προβολέων πάνω στα εδώλια του κάτω διαζώματος (στις πρώτες σειρές των τεσσάρων πλαϊνών κερκίδων), τη χρήση του αρχαίου σκηνικού οικοδομήματος του θεάτρου. Παρ' όλα αυτά, το ΚΑΣ στην προχτεσινή του συνεδρίαση είπε τελικά το «ναι» και για ...φωτιές στην ορχήστρα του θεάτρου και για την κάλυψη της ορχήστρας με υλικό και χρήση φελιζόλ - παρότι υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις που δεν το επιτρέπουν - και για στήσιμο των δυνατών προβολέων, αρνούμενο μόνο την αποκάλυψη των αρχαίων ερειπίων στην ορχήστρα του μνημείου.

Με το περίφημο έργο του Μπέκετ «Ευτυχισμένες Μέρες» κλείνει και η αυλαία των φετινών Επιδαυρίων. Πρόκειται για την ιδιαίτερα επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Βρετανίας, που έκανε πρεμιέρα στο Lyttelton Theatre στο Λονδίνο τον περασμένο Γενάρη, με τη Φιόνα Σο στο ρόλο της αστείας και τραγικής Γουίνι. Στο έργο του ο Μπέκετ περιγράφει με λεπτότητα, τρυφερότητα και χιούμορ το αίσθημα της μοναξιάς που αναδύεται μέσα από τις κατακερματισμένες ανθρώπινες σχέσεις και το υπαρξιακό κενό. Η σκηνοθεσία είναι της Ντέμπορα Γουόρνερ. Σκηνικά: Tom Pye. Κοστούμια: Luca Costigliolo. Μουσική: Mel Mercier. Παίζει επίσης ο Τιμ Πότερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ