Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Ανάδειξη της ακρόπολης της Πρόερνας

Αν και ενταγμένα στο προεκλογικό κλίμα, τα σημερινά εγκαίνια της ανάδειξης της αρχαίας ακρόπολης της Πρόερνας στο Νέο Μοναστήρι από τον γγ του υπουργείου Πολιτισμού, αξίζουν προβολής, αφού εκτελέστηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία (παρά τα χρόνια προβλήματά της) και συγκεκριμένα από την ΙΔ΄ Εφορεία. Επιπλέον, πρόκειται για την πρώτη αρχαία ακρόπολη που έχει μέχρι σήμερα αναδειχτεί στην Κεντρική Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Βρίσκεται στο ανατολικότερο και ψηλότερο σημείο της αρχαίας πόλης, τμήματα της οποίας φέρνουν σταδιακά στο φως οι σωστικές ανασκαφές της υπηρεσίας στο Νέο Μοναστήρι. Η πρόσβαση στο χώρο, όπως και σήμερα, γινόταν από τη νοτιοανατολική κεντρική πύλη. Μια ακόμα πύλη βρίσκεται στο δυτικό σκέλος του τείχους και δύο πυλίδες ανοίγονται στο νότιο σκέλος.

Η θέση της πάνω στην οδό επικοινωνίας της κεντρικής Ελλάδας με τη θεσσαλική πεδιάδα, μέσω του όρους Οθρυς, η καλή κατάσταση διατήρησης του μνημείου και η προσβασιμότητά του, αποτέλεσαν τα κυριότερα κριτήρια για την επιλογή του προς ανάδειξη. Ο χώρος αποψιλώθηκε, καθαρίστηκε, αποχωματώθηκε και το τείχος αποκαλύφθηκε πλήρως με τις πύλες και τους πύργους του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ