Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
Θέατρο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Κάλπικες προτροπές προς τις μικρές επιχειρήσεις

Με μια ενημερωτική επιστολή για τις «κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής», (από κατευθύνσεις έχουν «χορτάσει» οι επαγγελματοβιοτέχνες και μικροί έμποροι) παρεμβαίνει στο θέμα της... χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το υπουργείο Ανάπτυξης! Η προεκλογική περίοδος αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τέτοιου είδους ανέξοδες παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του «ενδιαφέροντος» της κυβέρνησης για μια σημαντική «δεξαμενή» ψήφων, όπως είναι οι ΕΒΕ. Η επιστολή του γγ Βιομηχανίας Σ. Παπαδόπουλου απευθύνεται στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, στις τράπεζες, στα Επιμελητήρια και στους φορείς που εκπροσωπούν τους ΕΒΕ.

Τι... προτείνει η κυβέρνηση; Την ανάπτυξη «καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων» στη βάση της συμφωνίας που εκφράστηκε και στο άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις 20 του Ιούλη. Τα εργαλεία αυτά είναι τα επιχειρηματικά κεφάλαια, τα μικροδάνεια, οι «υβριδικές μορφές χρηματοδότησης» και η τιτλοποίηση δανείων. Στην ουσία είναι διάφορες μορφές τραπεζικού δανεισμού που χρησιμοποιούνται ήδη στον ένα ή τον άλλο βαθμό και που σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν την υφιστάμενη κατάσταση όπου δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι βλέπουν τους τζίρους και τα κέρδη τους να μειώνονται και αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν. Αντίθετα, αυτή ακριβώς η πολιτική που θέτει τις τράπεζες κριτές της χρηματοδότησης, στηρίζει με πληθώρα μέτρων τις ισχυρές ντόπιες και ξένες μεγάλες επιχειρήσεις, επιβάλλει νέα φορολογικά χαράτσια στους μικρούς ΕΒΕ, ευθύνεται για την επιδείνωση της κατάστασής τους.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στον Αναπτυξιακό νόμο (που προφανώς τον γνωρίζουν πολύ καλά οι τράπεζες) και στο Ταμείο Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το οποίο στηρίζει στην πράξη μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα των μικρών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το σημείο όπου επισημαίνεται ότι για τις τράπεζες παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες διεύρυνσης της πελατείας τους «υπό συνθήκες ελεγχόμενου κινδύνου». Αοριστολογίες, επαναλήψεις και προτροπή στις τράπεζες να δώσουν δάνεια, είναι η κυβερνητική «πρόταση» που απευθύνεται σε - προφανώς λίγους - αφελείς ΕΒΕ μήπως και πιαστεί μία ακόμη ψήφος στα δίχτυα του δικομματισμού. Το υπουργείο δε διστάζει να αναφερθεί και στα νέα προγράμματα ενίσχυσης των πολύ μικρών μεταποιητικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων όπου το ελάχιστο, υποχρεωτικό, κόστος επένδυσης μειώθηκε από τα 3 εκατ. ευρώ στο... 1,5 εκατ. ευρώ!!! Αλλη μια «ευκαιρία» για τους μικροβιοτέχνες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ