Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - APEC
Διαδηλώσεις και λαϊκές αντιδράσεις στο στόχαστρο της συνόδου...

Αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις παρά την αστυνομοκρατία

Associated Press

Αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις παρά την αστυνομοκρατία
ΣΙΔΝΕΪ.--

Σε αστυνομοκρατούμενη πόλη έχει μετατραπεί το Σίδνεϊ με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC) σε συνεδριακό κέντρο που έχει στηθεί στην περίφημη όπερα της πόλης. Η κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ βρήκε μία ακόμη «χρυσή ευκαιρία» εφαρμογής μέτρων τρομοκράτησης των πολιτών. Οπως, φράκτες «ασφαλείας» από τσιμέντο και συρματόπλεγμα μήκους 5 χλμ πέριξ του κτιρίου της Οπερας. Αστυνομικές μαύρες λίστες που απαγορεύουν ακόμη και την προσέλευση δεκάδων «ύποπτων» σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ζώνες απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Αστυνομικά μπλόκα και συνεχείς περιπολίες 5.000 αστυνομικών και στρατιωτών μέχρι τις 12 του μήνα...

Ωστόσο, δεκάδες αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί με κεντρική εκείνη του ερχόμενου Σαββάτου, την οποία η αστυνομία προσπαθεί να απαγορεύσει προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο! Χτες ξεκίνησαν ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τους ληστρικούς πολέμους σε Ιράκ, Αφγανιστάν (όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε χτες έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης) και για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από ενεργοβόρες βιομηχανίες και ενεργειακούς κολοσσούς.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ηγέτες χωρών του APEC (ανάμεσά τους οι πρόεδροι ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας κλπ) θα συζητήσουν σχέδια περαιτέρω οικονομικής συνεργασίας και «αντιτρομοκρατικής ασφάλειας», αλλά και αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, όπως προτείνει ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ προκαλώντας αντιθέσεις μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ