Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις για «πρόοδο» με τον Μπλερ

Κλίμα προετοιμασίας επιχείρησης στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δεκαήμερη επίσκεψή στην περιοχή άρχισε ο εκπρόσωπος του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), Τόνι Μπλερ. Με βάση τα επίσημα καθήκοντά του, μπορεί να ασχοληθεί με ό,τι σχετίζεται, γενικόλογα, με τη βελτίωση της καθημερινότητας των Παλαιστινίων. Εκτιμάται, βέβαια, ότι θα πιέσει στην κατεύθυνση της επίτευξης «προσχεδίου συμφωνίας» προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει πρόοδος ενόψει της προγραμματισμένης, από τις ΗΠΑ, σχετικής διεθνούς συνόδου για το Νοέμβρη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι «άλλη μια διακήρυξη αρχών» δεν έχει νόημα, αν δεν έχει εκπονηθεί λεπτομερές σχέδιο τελικής λύσης για όλα τα ουσιαστικά θέματα. Ανάλογη άποψη διατύπωσαν, μετά από συνάντησή τους, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος και ο Ιορδανός μονάρχης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την άλλη, διέρρεε ότι «υπάρχουν περιθώρια προόδου, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες». Πάντως, ενόψει Νοέμβρη, διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην περιοχή όπου περιόδευσε ο Χαβιέ Σολάνα, ο Αυστριακός Καγκελάριος και αναμένεται ο Ιταλός ΥΠΕΞ, που θα ακολουθηθεί από την Αμερικανίδα ομόλογό του.

Αποφάσεις, απαγορεύσεις και μέτρα

Ομόφωνη απόφαση που ζητά την αναχάραξη του διαχωριστικού τείχους στην περιοχή Μπι' ιλίν της Δ. Οχθης έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, αποδεχόμενο παλαιστινιακή προσφυγή που αναφέρουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά τους και περιορισμό των περιουσιών τους. Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στη Νάμπλους, τραυματίζοντας σοβαρά έναν 8χρονο, και έθετε σε «κατάσταση συναγερμού» όλες τις περιοχές κοντά στη Γάζα, μέτρο που είθισται να λαμβάνεται λίγο πριν από στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σήμερα, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξετάσει την αντίδραση απέναντι στις επιθέσεις με ρουκέτες στη Σντερότ, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός πρότεινε να «διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και τα καύσιμα στη Γάζα για να τιμωρηθούν "Χαμάς" - "Φατάχ"». Εντός της πόλης της Γάζας, πάντως, η «Χαμάς», εμμένοντας στον κυκεώνα εσωτερικής αντιπαράθεσης, απαγόρευσε τις δημόσιες προσευχές της «Φατάχ», ενώ εκατοντάδες γυναίκες της «Φατάχ» διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης της «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ