Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μετά την εξαφάνιση

Ο δημοφιλής συγγραφέας Αντρέα Καμιλιέρι, αιφνιδιάζει ακόμα μια φορά τον αναγνώστη με το καινούργιο του μυθιστόρημα: «Η εξαφάνιση του Πατό», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Η ιστορία διαδραματίζεται στην πόλη που ο ίδιος έχει επινοήσει, στη Βιγκάτα της Σικελίας το 1890, δηλαδή έναν αιώνα σχεδόν πριν «εμφανιστεί» ο ήρωάς του, ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο. Οπως εξομολογείται ο συγγραφέας σε μια σημείωση που υπάρχει στο τέλος του βιβλίου η ιδέα του γεννήθηκε από τις λιγοστές γραμμές του Λεονάρντο Σάσα («Στον καθένα αυτό που του αξίζει»):

«Πριν από πενήντα χρόνια, κατά τη διάρκεια της Ταφής, δηλαδή των κατά Ντ 'Οριολ Παθών του Χριστού, ο Αντόνιο Πατό, που έπαιζε το ρόλο του Ιούδα, είχε εξαφανιστεί, όπως απαιτούσε ο ρόλος, στην καταπακτή που, όπως ήδη είχε συμβεί καμιά εκατοστή φορές στις πρόβες και στις παραστάσεις, είχε ανοίξει στην ώρα της: μόνο που (κι αυτό το απαιτούσε ο ρόλος) από εκείνη τη στιγμή κανείς δεν έμαθε ποτέ τίποτε γι' αυτόν. Και το γεγονός έγινε κωμικό, που δήλωνε μυστηριώδεις εξαφανίσεις ανθρώπων ή αντικειμένων».

Αυτές οι φράσεις καρφώθηκαν στο μυαλό του Καμιλιέρι, ο οποίος για να απαλλαγεί από την ιδέα του κατέφυγε στη γνωστή μέθοδο της εκτόνωσης, γράφοντας ένα σύντομο διήγημα και ένα ακόμη συντομότερο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Stampa. Μάταια η προσπάθεια. Η ιστορία του Πατό και οι λόγοι της εξαφάνισής του, όχι μονάχα εξακολουθούσε να υπάρχει μέσα του αλλά άρχισε και γίνεται απαιτητική, ζητώντας ...μεγαλύτερο χώρο. Με ένα απολαυστικό χιουμοριστικό, ευρηματικό και πρωτότυπο τρόπο ο Αντρέα Καμιλιέρι, αναπλάθει μια εποχή και τους ανθρώπους της.

Μια εποχή μακρινή αλλά και τόσο κοντινή που μοιάζει πολύ με τη σημερινή.

Τα ίδια πάθη κυριεύουν τους ανθρώπους, «ανεπανάληπτοι» έρωτες που συνεχώς επαναλαμβάνονται, η θρησκοληψία, η ανοησία, η ευμετάβλητη «κοινή γνώμη», η οποία καθοδηγείται από τον κοσμικό αστικό Τύπο μαζί με την αιώνια κατεργαριά και την υποκρισία, πλαισιώνουν τη ζωή του ερωτευμένου πρωταγωνιστή του βιβλίου. Ποιος είναι ο λόγος που εξαφανίστηκε ο ευφυής λογιστής Πατό; Αναζητήστε τη γυναίκα, που λένε και οι Γάλλοι. Μα ποιος μπορεί να αφανίσει για πάντα έναν τόσο ικανό και έξυπνο άνθρωπο; Αναζητήστε τη Μαφία! Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα.


Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ