Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περαιτέρω «στραγγαλισμός» της Γάζας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Εχθρική οντότητα» χαρακτήρισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο τη Λωρίδα της Γάζας, προχωρώντας σε έναν νομικίστικο ελιγμό, προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών που φέρει, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, για την προμήθεια όλων των απαραίτητων προϊόντων στην περιοχή, εφόσον δρα ως κατοχική δύναμη ελέγχοντας εναέρια, επίγεια και θαλάσσια σύνορα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Εξωτερικών, προσπαθούσαν να πείσουν ότι «στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στη "Χαμάς" και να μη διακοπεί η παροχή ανθρωπιστικού υλικού», διευκρινίζοντας ότι θα εξεταστεί προσεκτικά το ζήτημα.

Σύμφωνα με διαρροές, κατ' αρχάς, η ισραηλινή ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τη χορήγηση καυσίμων, αλλά όχι, ακόμη, της ηλεκτροδότησης. Ερωτώμενη για την ισραηλινή απόφαση, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που έφθασε χθες στην περιοχή, τήρησε σιβυλλική στάση,τονίζοντας ότι η «Χαμάς» «είναι εχθρική οντότητα και για τις ΗΠΑ, αλλά όχι ο παλαιστινιακός πληθυσμός», συμπληρώνοντας ότι «Δ. Οχθη και Λωρίδα της Γάζας θέλουμε να είναι το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Για κήρυξη πολέμου έκανε λόγο η «Χαμάς», που κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «στοχεύει στη λιμοκτονία του παλαιστινιακού λαού για να τον υποχρεώσει σε ταπείνωση». Για «αυθαίρετη» απόφαση συλλογικής τιμωρίας που θα αυξήσει τα δεινά των πολιτών, μίλησε ο Πρόεδρος Αμπάς ζητώντας να μην εφαρμοστεί.

Ο ισραηλινός στρατός, πάντως, «συνέχισε το έργο του», χθες. Εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα, στην Μπέιτ Λαχίγια, κατά θέσεων της οργάνωσης «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης», χωρίς να προκληθούν θύματα. Επίσης, συνεχίστηκε η επιχείρηση εντός του καταυλισμού Αϊν Μπετ Ιλμεχ, στη Νάμπλους, ερευνώντας σπίτι το σπίτι, γκρεμίζοντας τοίχους. Ενας Παλαιστίνιος με ειδικές ανάγκες σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του, ενώ έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ