Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Αγώνας για την κατάργηση της «κοινής θέσης» της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ιδιαίτερα χρήσιμη εκτιμήθηκε ότι ήταν η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Κούβα, στην οποία πήραν μέρος 156 εκπρόσωποι από χώρες της Ευρώπης και την Κούβα.

Η κουβανική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, στελέχη κουβανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, υπουργείων, καθώς και τον Κουβανό πρέσβη στις Βρυξέλλες και πολλούς πρέσβεις από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σημαντική συμμετοχή είχαν επίσης σύνδεσμοι φιλίας, επιτροπές αλληλεγγύης και φίλοι της Κούβας από την Ευρώπη, ενώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετείχαν και παραβρέθηκαν πολλοί ευρωβουλευτές της Ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς, ανάμεσά τους και η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, του Σοσιαλιστικού Ευρωπαϊκού Κόμματος, των Πρασίνων, αλλά και επίτροποι και υπεύθυνοι Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λόγω αυτής της μεγάλης πολυμορφίας ακούστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις και ανησυχίες, ενώ ενδιαφέρον είχε και η άποψη στελεχών της Κομισιόν για τους «ανθρώπους - μαριονέτες» που επικρατούν προς το παρόν στην ΕΕ και δεν επιτρέπουν μια αλλαγή της πολιτικής.

Το κλείσιμο της Διάσκεψης έκανε η Δέσποινα Μάρκου, εκ μέρους της «Grupo Sur», όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε την αναγκαιότητα να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες, να συνεχιστεί η πίεση ώστε να αλλάξει η πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Κούβα και να καταργηθεί πρώτα και κύρια η λεγόμενη κοινή θέση, για έναν ανοιχτό ισότιμο διάλογο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Καταλήγοντας τόνισε ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας του κινήματος αλληλεγγύης μαζί με τον κουβανικό λαό ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που γεννάει η πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Κούβα.

Σημαντικές ζημιές από τον αποκλεισμό

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Κούβας που θα κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την αναγκαιότητα άρσης του αποκλεισμού των ΗΠΑ, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, υπογράμμισε ότι ο αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα έχει επηρεάσει αρνητικά 30 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων πολλές ευρωπαϊκές, κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Επίσης, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στον τομέα της Υγείας εξαιτίας του αποκλεισμού που ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια ενός χρόνου. Σ' αυτές τις επιπτώσεις θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τους αυστηρότερους περιορισμούς σε Αμερικανούς πολίτες να ταξιδέψουν στην Κούβα, ενώ υπογραμμίζεται ότι το 2006 σημειώθηκε μια μείωση κατά 75% των επισκέψεων στην Κούβα από καλλιτέχνες και διανοούμενους Αμερικανούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης (2024-01-03 00:00:00.0)
Υπογράφτηκε συμφωνία διαλόγου ΕΕ - Κούβας (2016-12-13 00:00:00.0)
Συνέχιση διαπραγματεύσεων (2015-06-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται ο αντικομμουνισμός (2008-06-04 00:00:00.0)
Να αρθεί ο αποκλεισμός των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα (2007-09-25 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο (2007-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ