Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΙΑ
Σήμα κινδύνου από φορείς και κατοίκους

Σύσκεψη μαζικών φορέων στον κατεστραμμένο από τις πυρκαγιές Δήμο Ωλένης, με τη συμμετοχή της Αλέκας Παπαρήγα στο πλαίσιο της επίσκεψης πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην περιοχή

Σημαντικά στοιχεία για τις επιπτώσεις αλλά και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης γνωστοποίησαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ φορείς και κάτοικοι της Ηλείας, στη συζήτηση που έγινε στο χωριό Καράτουλα στο Δήμο Ωλένης
Σημαντικά στοιχεία για τις επιπτώσεις αλλά και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης γνωστοποίησαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ φορείς και κάτοικοι της Ηλείας, στη συζήτηση που έγινε στο χωριό Καράτουλα στο Δήμο Ωλένης
Η προχτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Καράτουλα του δήμου Ωλένης, στην Ηλεία, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, το Εργατικό Κέντρο του νομού και άλλους μαζικούς φορείς, με κεντρική ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δεν ανέδειξε μόνο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες του νομού. Εδειξε, ταυτόχρονα, και ένα πλαίσιο αιτημάτων, που η ικανοποίησή τους μπορεί να δώσει ουσιαστικές και ριζικές λύσεις στην κατεύθυνση ανάπτυξης του νομού, με βάση τις παραγωγικές του δυνατότητες.

Η μαζική συμμετοχή των κατοίκων, των φτωχών αγροτών, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όχι μόνο από κατοίκους του Δήμου Ωλένης αλλά και των γύρω περιοχών, φανέρωσε πως οι κάτοικοι, που χτυπήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα για να μείνουν στα χωριά τους, για να ξαναζωντανέψει η περιοχή.

Η Αλ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στους κατοίκους της περιοχής, σημείωσε: «Δε θα σας ξεχάσουν. Θα έρθουν εδώ τα κυβερνητικά κλιμάκια. Το θέμα είναι ότι δε θα έρθουν μόνα τους. Θα έρθουν μαζί με τους επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να αρπάξουν τα φιλέτα της περιοχής».

Και συνέχισε: «Αυτό που μας απασχολεί είναι αυτό που λένε "ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών". Τι είδους "ανασυγκρότηση" θα είναι αυτή; Και εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πρόκειται για μια ανασυγκρότηση, η οποία έχει αποφασιστεί πριν από τις πυρκαγιές και τώρα έχουν την ευκαιρία. Αν πρώτα θα την πέρναγαν με κάποιες αντιστάσεις, τώρα σκέφτονται ότι μπορούν να περάσουν αυτό το μοντέλο χωρίς αντιστάσεις, καθώς απευθύνονται σε ανθρώπους απογοητευμένους, κατεστραμμένους».

Ανεπαρκή κυβερνητικά μέτρα

«Τα κυβερνητικά μέτρα και οι πρώτες παροχές στους πυρόπληκτους, είναι για προσωρινή ανακούφιση, ανεπαρκή και παραπλανητικά για το ξαναστήσιμο της καμένης παραγωγικής βάσης του νομού». Με τα λόγια αυτά, ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής. «Οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στην τρέχουσα σοδειά, είναι ίσες με το 50% των ζημιών. Μπορεί να καλύψει το 75% για ζημιές από πυρκαγιές, μόνο αν προέρχονται από κεραυνό. Οι αποζημιώσεις, για έξοδα επαναφύτευσης των ελαιώνων είναι 18 ευρώ ανά δέντρο και των αμπελώνων 180 ευρώ ανά στρέμμα. Τα ποσά αυτά, καλύπτουν το 1/3 των πραγματικών εξόδων. Για την απώλεια εισοδήματος δίνεται 40 ευρώ το δέντρο σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, ποσό που αντιστοιχεί επίσης, περίπου στο 1/3, των πραγματικών απωλειών εισοδήματος. Το ίδιο συμβαίνει και με το ζωικό κεφάλαιο, τα αποθηκευμένα προϊόντα, το μηχανολογικό εξοπλισμό, τα αγροτικά κτίρια».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, με το οποίο ζητά, ανάμεσα στα άλλα: Τα καμένα σπίτια να κατασκευαστούν δωρεάν με ευθύνη του κράτους. Αποζημίωση 100% για την τρέχουσα σοδειά, τα αποθηκευμένα προϊόντα, το ζωικό και έγγειο κεφάλαιο, τα μηχανήματα, τις υποδομές, τις αποθήκες κ.λπ. Παραγραφή δανείων των πυρόπληκτων. Ατοκα δάνεια σε όλους τους πυρόπληκτους για μια 5ετία και χαμηλότοκα πέραν αυτής.

Τεράστιες καταστροφές

Ο Σπύρος Γιακουμέλος, πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας, έδωσε μια ακριβή αναφορά για τις καταστροφές στο νομό (το 52% του ενεργού πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία). Συγκεκριμένα, σημείωσε:

  • Στο νομό καταστράφηκαν ολοσχερώς 960.000 στρέμματα.
  • Από τα 6,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, καταστράφηκαν τα 4,5 εκατ.
  • Από τα 28.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης μαύρης σταφίδας, έχουν καεί περίπου 17.000 στρέμματα.
  • Από τα 170.000 γιδοπρόβατα κάηκαν τα 40.000, ενώ, τα υπόλοιπα, δεν είναι εκμεταλλεύσιμα.

Οπως τόνισε, εξαιτίας της τραγικής καταστροφής, κινδυνεύει να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά το περίφημο λάδι που παράγεται από την κορωνέικη ελιά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, το οποίο η ΕΑΣ, είχε πετύχει να κατοχυρώσει στην ΕΕ. Υπάρχουν, συνέχισε, σκέψεις, για να αλλάξει το συγκεκριμένο προϊόν και στη θέση του, να έρθει μια ισπανική ποικιλία.

Ο δήμαρχος Ωλένης, Γιώργος Παναγόπουλος, τόνισε από την πλευρά του, πως περίπου 5.000 αιγοπρόβατα κάηκαν και πως άλλα 20.000 ζουν, χωρίς όμως να έχουν τροφή. Οπως είπε, το 80% των κατοίκων του Δήμου, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και πως αυτή η καταστροφή ήταν σχεδόν ολοκληρωτική. Σημείωσε ότι οι πρώτες βροχές θα αναδείξουν μια σειρά νέων προβλημάτων, ενώ ζήτησε να δοθεί επιστημονική κατεύθυνση στους αγρότες του νομού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, απέδωσε τιμητική πλακέτα στην Αλέκα Παπαρήγα - «όχι αναμνηστική, μα τιμητική», όπως τόνισε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε την ανάγκη της άμεσης κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων, σημειώνοντας πως στην ουσία δεν υπάρχει τίποτα για να συγκρατήσει τα νερά με τις πρώτες βροχές.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας, ο οποίος και αναφέρθηκε αναλυτικά στην αγωνία των εργαζομένων του κλάδου. Παράλληλα, όμως, σημείωσε ότι το Συνδικάτο, θα βοηθήσει εθελοντικά στην κατασκευή ενός έργου του νομού, που θεωρείται αναγκαίο για τον τόπο και τους εργαζόμενους. Ενδεικτικά, ανέφερε την κατασκευή ενός Κέντρου Υγείας, σχολείου, ή ό,τι άλλο χρειαστεί.

Παρεμβάσεις, τέλος, έκαναν κάτοικοι της περιοχής καθώς και ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιάννης Σφυρής, υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ