Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Στρατιωτικοί πίσω από τη «ληστεία» ...

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Στα γραφεία της οργάνωσης «Ενωση Οικογενειών των Εξαφανισμένων και Φυλακισμένων της Γουατεμάλας» εισέβαλαν χτες άγνωστοι οπλισμένοι με αυτόματα όπλα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες απειλώντας να ανοίξουν πυρ αποχώρησαν κλέβοντας ένα φορτηγό, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αρχεία.

Προφανής απώτερος στόχος των δραστών φαίνεται πως δεν ήταν η ληστεία, αλλά η συγκέντρωση στοιχειών για τον εκφοβισμό στελεχών της οργάνωσης, η οποία έχει καταθέσει μηνύσεις κατά στρατιωτικών αξιωματούχων σε σχέση με τη συμμετοχή τους στις δολοφονίες και βασανιστήρια πολιτών, την εμπλοκή τους στον εμπρησμό της ισπανικής πρεσβείας στην Πόλη της Γουατεμάλας το 1980, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 37 ατόμων και τη σφαγή μελών της οικογένειας της Ριγκμπέρτα Μεντσού, η οποία τιμήθηκε προ ετών με Νόμπελ Ειρήνης.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι αυτουργοί της επίθεσης «γνώριζαν τα ονόματα των πιο σημαντικών στελεχών (της οργάνωσης), δεν έμοιαζαν με κοινούς εγκληματίες, φροντίζοντας να πάρουν μαζί τους οτιδήποτε αφορούσε σε φακέλους και αρχεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ