Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ
Καλπάζει με 3 δισ. το μήνα!

Στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2007, το εμπορικό έλλειμμα ξεπέρασε τα 21 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,7% ή 3 δισ. ευρώ, συγκριτικά με το περσινό 7μηνο

Σε ύψη ρεκόρ, διαμορφώθηκε το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, καθώς μήνα με το μήνα διευρύνεται το άνοιγμα από τις κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό σε βάρος της χώρας μας. Αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη είναι τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2007 το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 21.134,7 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα το έλλειμμα είχε κλείσει στα 18.110,4 εκατ. ευρώ, προκύπτει μια αύξηση κατά 16,7% ή πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Μια απλή διαίρεση, μας πληροφορεί ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας, με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, αυξάνεται με ρυθμό πάνω από 3 δισ. ευρώ το μήνα. Αν συνεχιστεί να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό και τους υπόλοιπους 5 μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, τότε το εμπορικό έλλειμμα για ολόκληρο το 2007 θα ξεπεράσει τα 36 δισ. ευρώ, ποσό που θα αποτελεί νέο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, στο 7μηνο Γενάρης - Ιούλης 2007, η συνολική αξία των:

  • Εξαγωγών - αποστολών ανήλθε στο ποσό των 9.886,7 εκατ. ευρώ, έναντι 9.498,6 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 4,1%.
  • Εισαγωγών - αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 31.021,4 εκατ. ευρώ, έναντι 27.609,5 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2006, παρουσιάζοντας αύξηση 12,4%.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς πως η ραγδαία επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των χρημάτων για τις εισαγωγές ξένων εμπορευμάτων είναι ...υπερτριπλάσιο του ποσοστού αύξησης των εισπράξεων από τις εξαγωγές ελληνικών εμπορευμάτων. Η ανεξέλεγκτη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος δεν αποτελεί κεραυνό σε ξάστερο ουρανό. Είναι καρπός των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες σε «γαλάζια» ή «πράσινη» παραλλαγή, από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα δύο κόμματα εξουσίας δικαιολογούσαν - και συνεχίζουν να δικαιολογούν - τις πολιτικές ποικιλόμορφης πριμοδότησης των βιομηχάνων, των εξαγωγέων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών από τον κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή με χρήματα του εργαζόμενου ελληνικού λαού), ως «μονόδρομο» και «αναγκαίο κακό». Μέσα από αυτές τις πολιτικές, έλεγαν οι θιασώτες του «ευρωμονόδρομου», θα ενισχυθεί η «ανταγωνιστικότητα», με συνέπεια την αύξηση της απασχόλησης, των εξαγωγών και, άρα, τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος.

Η συνεχής και στην ουσία ξέφρενη αύξηση των εισαγωγών και του εμπορικού ελλείμματος, όμως, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Τα επίσημα στοιχεία βεβαιώνουν ότι το μόνο αποτέλεσμα που είχαν οι συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ για την απελευθέρωση των αγορών και του κεφαλαίου, που εφάρμοσαν με τον ίδιο ζήλο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ήταν η υπονόμευση της παραγωγικής βάσης της χώρας, καθώς οι μεγαλοεπιχειρηματίες αξιοποίησαν τα πλουσιοπάροχα κίνητρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, για την αύξηση των κερδών τους και τον προσωπικό τους πλουτισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ