Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Για την ΠΓΔΜ

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24-25/9/07. Ο Αμερικανός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ - FYROM), Νίμιτς, δηλώνει στην Ελληνίδα ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα της ονομασίας. Στην ομιλία του στη συνέλευση, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ δηλώνει κατηγορηματικά ότι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι και θα είναι το όνομα της χώρας του. Δείχνει να έχει δέσει το γάιδαρό του σε γερή αμερικανική δέστρα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, σε συνάντησή του με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ, δηλώνει προς τα Σκόπια ότι πρέπει να δείξουν κατανόηση για την από κοινού με την Ελλάδα εξεύρεση ονόματος. Με δεδομένο ότι η χώρα του έχει αναγνωρίσει τη FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ερωτάται με το γνωστό «ποιος κοροϊδεύει ποιον». Στην τρέχουσα πραγματικότητα, το ζήτημα της FYROM ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της ονομασίας. Ο ρόλος του αλβανικού στοιχείου τόσο μέσα στη FYROM, όσο και δίπλα στο Κοσσυφοπέδιο, δείχνει τις προθέσεις της αμερικανικής πολιτικής.

Ως γνωστό δεν έχουν καθοριστεί τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και FYROM. Η εκκρεμότητα αυτή αφορά άμεσα το Κοσσυφοπέδιο, διότι αυτό αποτελεί το σερβικό σύνορο. Στη διατήρησή της πρωτοστατεί το αλβανικό στοιχείο, διότι μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί και διαχέεται μεθοδικά σ' όλο και περισσότερο έδαφος της FYROM. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πόλη Στρούγκα που ενώ κατοικείται από Σλαβομακεδόνες είναι περικυκλωμένη από αλβανικό πληθυσμό με πιθανή προοπτική να αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν. Ο μη καθορισμός συνορογραμμής μεταξύ του σερβικού Κοσσυφοπεδίου και της FYROM εκφράζει την αμερικανική πολιτική, που θέλει τα λεγόμενα «πορώδη» σύνορα, δηλαδή μια συνοριακή διάχυση που δημιουργεί προβλήματα μεταξύ όμορων κρατών. Οι προστριβές δίνουν τη δυνατότητα διαιτητικής παρέμβασης των ΗΠΑ, είτε απευθείας ως μεσολαβητικής δύναμης, είτε διά μέσου του χειραγωγημένου ΟΗΕ. Το αλβανικό στοιχείο επωφελείται απ' αυτήν την πολιτική ως κύριο εργαλείο της αποσταθεροποιητικής πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή. Το πρόβλημα, επομένως, της FYROM υπερβαίνει το πλαίσιο της ονοματολογίας και τείνει να μετατρέψει τη χώρα σε νέο υπό ιδιαίτερες συνθήκες Κοσσυφοπέδιο.

Η ελληνική αστική τάξη μετά τη ...«διείσδυσή» της στα Βαλκάνια διαισθάνεται τους πιθανούς κινδύνους μιας συγκυριακής ανεξέλεγκτης πολιτικής των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κυρίως των ΗΠΑ. Αδυνατεί ή δε θέλει να κάνει κάτι περισσότερο απ' ό,τι ένας περιστασιακός ιμπεριαλιστικός πράκτορας στην περιοχή. Η ενεργός συμμετοχή της στη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας τής επιμερίζει ανεξόφλητα γραμμάτια με άγνωστη για την ώρα ημερομηνία λήξης. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα της FYROM.

Η ελληνική αστική τάξη με τις κυβερνήσεις της επιμένει να παίξει το ρόλο του βαφτιστήρα σ' ένα κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας, τη FYROM, που η ίδια συνέβαλε στη διάλυσή της.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ