Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι εργάτες δε χρωστάνε σε κανέναν

Με τους εργαζόμενους της «ΒΕΤ ΑΕ» στην Εύβοια συζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, για την ανάγκη να πάρουν απάντηση τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης

Από τη συζήτηση με τους εργάτες της «ΒΕΤ ΑΕ»
Από τη συζήτηση με τους εργάτες της «ΒΕΤ ΑΕ»
Οι δεσμοί του ΚΚΕ με την εργατική τάξη είναι αδιάρρηκτοι. Αυτό επιβεβαιώθηκε και χτες, όταν ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος βρέθηκε στο εργοστάσιο της «ΒΕΤ ΑΕ» στην Εύβοια. Οι μεταλλεργάτες, παρά το γεγονός ότι το κλιμάκιο του Κόμματος τους πρόλαβε στο σχόλασμα της πρωινής βάρδιας, μαζεύτηκαν γύρω από τους κομμουνιστές για να ακούσουν το λόγο τους. Να πουν τις σκέψεις και τα προβλήματά τους. Να μιλήσουν για την αγωνία και τις δυσκολίες του μεροκάματου. Γιατί, όπως είπε και ο Γ. Μαρίνος, «για το ΚΚΕ είναι πηγή δύναμης οι εργασιακοί χώροι και η επαφή μας με τους εργάτες».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε από την πρώτη στιγμή στο Ασφαλιστικό και τη νέα επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση. «Η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι συνεχής από το 1990 μέχρι σήμερα. Εχουν περάσει σοβαρές αντιδραστικές αλλαγές με την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη χειροτέρευση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, την καθήλωση των συντάξεων, τη σχεδιασμένη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε αυτό το έδαφος που διαμορφώθηκε με διαδοχικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνεται σήμερα η επίθεση που θα χτυπήσει ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες» σημείωσε ο Γ. Μαρίνος, ξεκαθαρίζοντας ότι τα νέα μέτρα αποτελούν «συστηματική προσαρμογή στις ανάγκες του κεφαλαίου, για αντιστοίχιση του ασφαλιστικού συστήματος με τις αλλαγές στην "αγορά εργασίας" και την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Να απαντήσουμε στους εκβιασμούς

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση ψεύδεται όταν λέει ότι δε θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και δε θα μειώσει τις συντάξεις. Ειδικά για την κινδυνολογία γύρω από τη «βιωσιμότητα» των Ταμείων, τόνισε: «Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά των Ταμείων και επιβάλλεται να δώσουν αποφασιστική απάντηση στον περί βιωσιμότητας εκβιασμό, η τον εκβιασμό που σχετίζεται με το λεγόμενο "δημογραφικό πρόβλημα".

Ευθύνες έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ευθύνες έχουν οι επιχειρηματίες. Είναι δική τους ευθύνη η υψηλή ανεργία, η μερική και η προσωρινή απασχόληση, η εισφοροδιαφυγή που φτάνει τα 5,8 δισ. ευρώ. Είναι δική τους ευθύνη η άτοκη ή με χαμηλό επιτόκιο χρησιμοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων, η λεηλασία των Ταμείων μέσα από το χρηματιστηριακό και τραπεζικό τζόγο, μέσα από τις μετοχές και τα δομημένα ομόλογα. Είναι δική τους ευθύνη η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και η χρησιμοποίηση των Ταμείων για τη χρηματοδότηση των μονάδων Υγείας και την κάλυψη των εξετάσεων. Το πρόβλημα αυτό οξύνεται με την επέκταση της εμπορευματοποίησης που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις στην Υγεία και την Πρόνοια».

Μαζική καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου»

«Λέμε σε όλους τους εργαζόμενους - συνέχισε ο Γ. Μαρίνος - ότι χρειάζεται τώρα μαζική καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου" που στοχεύει στον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος. Χρειάζεται μαζική συντονισμένη πάλη για να αποτραπούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να διεκδικηθούν αιτήματα που στοχεύουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η αποτελεσματικότητα του αγώνα θα ενισχύεται όσο δυναμώνει η σύγκρουση με τις φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και νεοαριστερές διαχειριστικές εκδοχές του συστήματος. Οσο δυναμώνει η πάλη για το δρόμο ανάπτυξης, που έχει ως βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία την εξουσία του λαού, την κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία στα βασικά μέσα παραγωγής, τον κεντρικό, κλαδικό και περιφερειακό σχεδιασμό. Αυτή η προοπτική που κτίζεται στον καθημερινό αγώνα μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά και τα άλλα λαϊκά δικαιώματα».

Συνάντηση με δασκάλους και γονείς

Στα πλαίσια της χτεσινής περιοδείας, ο Γ. Μαρίνος βρέθηκε επίσης στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, όπου συναντήθηκε με τους εκπαιδευτικούς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Στη συζήτηση τέθηκε το πρόβλημα της λειτουργίας κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση 30 μέτρων από το σχολείο, όπου φοιτούν 300 παιδιά. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές ζητούν την απομάκρυνση της κεραίας. Δηλώνοντας τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αίτημά τους, ο Γ. Μαρίνος δήλωσε ότι το Κόμμα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για ν' απομακρυνθεί η θανατηφόρα κεραία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας (2020-03-17 00:00:00.0)
Συντάξεις πείνας και δουλειά μέχρι τον τάφο (2010-07-08 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει. (2008-11-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στη ρύπανση από τις βιομηχανίες (2007-10-31 00:00:00.0)
«Πολεμούν» την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (2005-09-27 00:00:00.0)
Με την απειλή της κεραίας (1999-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ