Σάββατο 6 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσε, παγκόσμιος και παντοτινός

Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τους αγώνες του

Fernando Garcia - Oscar Sola

Η μνήμη μας τού ανήκει. Η ζωή και ο αγώνας του Τσε μάς εμπνέει και πιστοποιεί το δίκιο του αγώνα του, το δίκιο των λαών όλου του κόσμου. Η επανάσταση ήταν η σημαία του, που κυματίζει μέσα στο χρόνο κόκκινη, όπως ταιριάζει στον κόσμο μας. Το βλέπεις, το κουβεντιάζεις με τα μάτια, με τη σκέψη, καθώς η εικόνα του περνάει στην οθόνη του κινηματογράφου «Ιλιον» και διδάσκει, αφυπνίζει, οργανώνει το μέλλον που ονειρευόμαστε. Ανθρωποι κάθε ηλικίας ενώνουν το χθες με το σήμερα και το αύριο. Ο αγώνας συνεχίζεται, κομαντάτε Τσε Γκεβάρα. Κάθε μέρα, και πολλά διαφορετικά ντοκιμαντέρ απ' όλο τον κόσμο, υπερασπίζονται την ίδια θέληση για ζωή, ελπίδα, δικαιοσύνη. Χθες, δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, συναντηθήκαμε με εικόνες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, από σημαντικές στιγμές της ζωής και του αγώνα του για την απελευθέρωση της Κούβας, στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, και όπου αλλού τον καλούσε το διεθνιστικό καθήκον. Η Ελένη Γερασιμίδου και ο Αντώνης Ξένος διάβασαν ποιήματα, ενώ το λατινοαμερικανικό «Canto Alma» ερμήνευσε τραγούδια για τον Τσε.

Το πρόγραμμα του τριημέρου

Σήμερα, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Τσε», «Ο Τσε στη Βολιβία», «Ταξιδεύοντας με τον Τσε»» (σκηνές από την ταινία «Ημερολόγια μοτοσικλέτας»), «Επικό άσμα στην τρυφερότητα», κ.ά.

Αύριο από τις 18:30 θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Ο έρωτας, η πολιτική, η επανάσταση», «Εκεί που δεν έφτασε κανείς», «Ο θάνατος του Τσε», «Στα χνάρια του Τσε», «Το ημερολόγιο της Βολιβίας», «Τσε, η ζωή και ο θάνατός του». Επίσης, αύριο, οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και Κώστας Σαββιδάκης απαγγέλλουν ποιήματα για τον Τσε, διαβάζουν γράμματα και αποσπάσματα κειμένων του.

Τη Δευτέρα (μέρα δολοφονίας του αθάνατου επαναστάτη), εκτός από τις προβολές, στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας, Χερμές Χερέρα Χερνάντεζ, για τα 40 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε. Στη συνέχεια, οι Κώστας Καζάκος και Λίλα Καφαντάρη διαβάζουν ποιήματα για τον Τσε, γράμματα και αποσπάσματα κειμένων του και ο Βασίλης Λέκκας θα τραγουδήσει το «Ernesto Che Guevara», σε στίχους Νίκου Καββαδία και μελοποίηση Χάρη Παπαδόπουλου. Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Φιδέλ: όταν σκέφτομαι τον Τσε», «Η επιστροφή», «Μέχρι τη νίκη, πάντα», «Η Αλέιδα Γκεβάρα θυμάται τον πατέρα της», «Στο Λα Ιγκέρα γεννήθηκε ο Αγιος Ερνέστο», κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση σήμερα για τον Τσε Γκεβάρα (2017-06-14 00:00:00.0)
Η Κούβα, κινηματογραφικά (2008-12-30 00:00:00.0)
Ενσάρκωσε τον «νέο άνθρωπο» (2007-11-06 00:00:00.0)
Υπάρχει και ο Τσε! (2007-10-04 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής στον Τσε Γκεβάρα (2007-05-23 00:00:00.0)
ΤΣΕ, που πάει να πει "δικός μας" (1997-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ