Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Ινδός Β. Ανάντ

Στο Πεκίνο οι Παγκόσμιοι Αγώνες Πνευματικών Αθλημάτων

Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής (δεξιά) ο Ινδός G.M. Βισβανάθαν Ανάντ σε παλαιότερο αγώνα με τον 20χρονο Αζέρο Ρατζιάμποβ
Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής (δεξιά) ο Ινδός G.M. Βισβανάθαν Ανάντ σε παλαιότερο αγώνα με τον 20χρονο Αζέρο Ρατζιάμποβ
Αγωνιστικός αλλά και αρκετά επιφυλακτικός - όταν χρειαζόταν - ο Ινδός GM Βισβανάθαν Ανάντ στο Μεξικό με αποτέλεσμα να επαναποκτήσει τον περίφημο τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Ενας τίτλος όπου δίκαια τον ανεβάζει στην κορυφή του Παγκόσμιου σκακιού πλησιάζοντας - έστω και λίγο - το στιλ παιχνιδιού των ανεπανάληπτων προκατόχων του, Ανατόλι Κάρποβ, Ρόμπερτ Φίσερ και Γκάρι Κασπάροβ! Τα δύο παγκόσμια πρωταθλήματα στην τελευταία δεκαετία, αλλά και δεκάδες πρώτες νίκες, ειδικά στο γρήγορο σκάκι, τον έχουν αναδείξει (σε συνάρτηση με το σωστό και ειλικρινή χαρακτήρα του), σε παγκόσμιο ίνδαλμα. Στο μεταξύ, ενώ η χώρα του, η Ινδία, του επιφυλάσσει θριαμβευτική υποδοχή.

Στο Μεξικό μπορεί να έγιναν οι περισσότερες ισοπαλίες (31 μέχρι και τον 12ο γύρο), έγιναν όμως και αξιόλογες νίκες, όπως αυτές του Μορόζεβιτς επί του Κράμνικ, του Γκέλφαντ επί του Μορόζεβιτς και δύο φορές επί του Αρονιάν, του Ανάντ επί του Αρονιάν με τα μαύρα και επί των Μορόζεβιτς, Σβίντλερ και Γκρίστσουκ με τα λευκά κ.ά.

Στον 13ο γύρο είχαμε: Σβίντλερ - Γκρίστσουκ 1 - 0, Ανάντ - Λέκο 1/2, Μορόζεβιτς - Γκέλφαντ 1/2, Κράμνικ - Αρονιάν 1 - 0.

Στον 14ο γύρο είχαμε: Αρονιάν - Σβίντλερ 1/2, Γκέλφαλντ - Κράμνικ 1/2, Λέκο - Μορόζεβιτς 1 - 0 και Γκρίστσουκ - Ανάντ 1/2.

Η τελική κατάταξη και η βαθμολογία μετά και τον 14ο και τελευταίο γύρο ήταν: Ανάντ 9β, Γκέλφαντ 8β, Κράμνικ 8β, Λέκο 7β, Σβίντλερ 6,5β, Μορόζεβιτς 6β, Αρονιάν 6β και Γκρίστσουκ 5,5β.

Εκτός από την άψογη διοργάνωση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό έγινε με αγωνιστική διάθεση, μακριά από σκοπιμότητες και προσυνεννοημένες παρτίδες, αν και οι «κακές» γλώσσες λένε ότι αν έβγαινε νικητής ο Κράμνικ, που είναι ο σημερινός Παγκόσμιος, θα έπαιζε σε έξι μήνες νέο ματς με τον προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωταθλητή, δηλαδή τον Βούλγαρο GM Βεσ. Τοπάλοβ, γεγονός που κάθε άλλο παρά ήθελε ο Κράμνικ μετά το γνωστό και θορυβώδες ματς της Ελίστα...

Ετσι, ο Κράμνικ, χωρίς άγχος, περιορίζεται εύκολα σε ισοπαλίες με τη σιγουριά ότι, μετά από έξι μήνες θα αντιμετωπίσει σε νέο ματς, τον προηγούμενο πρωταθλητή, δηλαδή τον Ινδό Ανάντ!

Κατά τη γνώμη μας, κάπως έτσι «αναρριχήθηκε» ο Κράμνικ στον παγκόσμιο τίτλο με το γνωστό εκτός FIDE ματς στο Λονδίνο με τον Κασπάροβ και με τις «ευλογίες» Ιλιουμτζίνοβ για το, χωρίς προκριματικούς, ματς με τον Τοπάλοβ...

* Με απόφαση του υπουργού Αθλητισμού της Κίνας θα πραγματοποιηθεί 3 - 18 Οκτώβρη στο Πεκίνο (στο νεοσύστατο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης που θα καλύψει τις ανάγκες των ΜΜΕ στην Ολυμπιάδα), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πνευματικών Αθλημάτων με τη συμμετοχή 2.300 αθλητών και αθλητριών από το σκάκι, το μπριτζ, την ντάμα, το κινέζικο σκάκι (σαντσί) και το Γκο.

* Σε πατρινή υπόθεση εξελίχθηκε το 80ό Οπεν Αμπελοκήπων το οποίο διοργάνωσαν ο Σκακιστικός Ομιλος Αμπελοκήπων και ο Σκακιστικός Ομιλος «Θωμάς Γεωργίου», αφού νικητής αναδείχτηκε ο Σπ. Αναστασόπουλος του ΣΟ Ρίου «Αγιος Γεώργιος» σε ισοβαθμία με τον Γ. Σπυρόπουλο του ΣΟ Πατρών, με 6β σε 7 αγώνες.

Το τουρνουά ήταν ισχυρό, αφού από τους 8 παίκτες οι 9 ήταν τιτλούχοι και 57 με διεθνές ΕΛΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκακιστικό πάνθεον (7/2/2016)
Νικητής στη Ζυρίχη ο Φαμπιάνο Καρουάνα (23/3/2013)
ΑΤΙΤΛΟ (12/6/2011)
Ράπιντ και Μπλάιντ στο Μονακό (26/3/2011)
Ανάντ και Κράμνικ στο Μονακό (4/4/2004)
Στην Αχαΐα προηγείται η Λέσχη Τραπεζικών (1/4/2001)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ