Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Επίκαιρο κατασκοπευτικό μυθιστόρημα

«Ο ταγματάρχης» τιτλοφορείται το βιβλίο που συνυπογράφουν η Τιτίνα Δανέλλη και ο αξέχαστος Θανάσης Παπαρήγας (εκδόσεις «Πύλη»). Βιβλίο που αμέσως συνεπαίρνει τον αναγνώστη, σε ένα γεμάτο περιπέτεια ταξίδι.

Πρόκειται για μυθιστόρημα κατασκοπίας, υψηλής ποιότητας. Από την πρώτη παράγραφο διαπιστώνεται η διαφορετικότητά του. Με γλαφυρό ύφος σκιτσάρονται μαύρες εποχές, σκοτεινές επιχειρήσεις, σκοτεινές ψυχές και σχέδια. Μεταφερόμαστε στην αλήστου μνήμης εποχή του ψυχρού πολέμου. Μπροστά μας παρελαύνει το «άνθος» του παγκόσμιου πολιτικού υπόκοσμου σε πλήρη δράση.

Κατάσκοποι, διπλωμάτες, προϊστάμενοι ασφαλείας. Υπάλληλοι δυνάμεων γνωστών στους περισσότερους, όμως και κάποιοι εντολοδόχοι μικρότερων παικτών του θανάσιμου παιχνιδιού της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας. Προσωπικότητες περιφερειακών δυνάμεων, που έβαλαν και αυτές το πετραδάκι τους στο ψηφιδωτό του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Πετραδάκι κατάμαυρο σαν του Εωσφόρου την καρδιά. Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, Αφρικάνερ, ελεύθερο κράτος της Οράγγης και η ονειρεμένη Μπλουμφοντέιν. Ρατσισμός και μοντέρνος φασισμός. Βεριτάμπλ. Ο εσωτερικός μονόλογος του Γιάαπ ντι Πλεσί, απόσταγμα λογοτεχνικής απόλαυσης και πολιτικού θρίλερ. Μαθαίνουμε -διασχίζοντας την αιμοσταγή περιπέτεια της Ευρώπης των θρησκευτικών συγκρούσεων- τις γκανγκστερικές μεθόδους ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και τους σκοτεινούς θαλάμους της παραδιπλωματίας. Και διαπιστώνουμε ότι όλοι οι στυλοβάτες του χιλιοτραγουδισμένου «ελεύθερου κόσμου», τρώγονται σαν τα λυσσασμένα σκυλιά. Στο χορό της αφήγησης μπαίνει και η Αθήνα ως θέατρο ενός άγνωστου πολέμου απολύτως υπαρκτού. Δραστήριοι ρεπόρτερ, άντρες και μοιραίες γυναίκες της νύχτας, δαιμόνιοι καριερίστες, άτεγκτοι εκτελεστές συναντιούνται, χωρίζουν, συγκρούονται, με καλπάζον τέμπο.

Ο μύθος, υφασμένος με ταλέντο και μεράκι, έχει τη μαγική λάμψη εξαίρετου βιτρό. Οι ήρωες ολοζώντανοι. Σα να τριγυρίζουν δίπλα μας. Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά ψυχογραφώντας τους. Ομως, θα αναφέρουμε σύντομα μόνο δύο, των οποίων ο ρόλος είναι κομβικός στην πλοκή. Πρώτα ο Κεφαλονίτης «Αφρικάνερ» Μάκης Γερασιμάτος. Ασος του σιναφιού του, δηλητηριωδώς φιλόδοξος, επιδέξιο όργανο κατάμαυρων κύκλων. Και τρομερά, κυνικά θα λέγαμε, ρεαλιστής...

Μετά ο Σάμι Γκόλντμπεργκ, εξαιρετικά πετυχημένος χαρακτήρας. Ο γοητευτικός Σάμι, με τα πολλά ονόματα, τα ανορθόδοξα επιτηδεύματα και την ανεξιχνίαστη καρδιά. Σκληρός και ευαίσθητος, αδίσταχτος και αιμοβόρος, όμως και εραστής του αρχαίου κάλλους και του αιώνιου πνεύματος. Στην πραγματικότητα τραγικός δεσμώτης των απάνθρωπων επιλογών του. Και ο Ταγματάρχης; Γι' αυτόν λέξη δε θα γράψουμε. Πρόκειται για αίνιγμα που ο κάθε αναγνώστης πρέπει με το δικό του «know how» να το λύσει. Διαβάστε το βιβλίο. Είναι περιπετειώδες, πολυμήχανο, πανέξυπνο και από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα κλείνει σε όλους τους εραστές του κατασκοπικού θρίλερ πονηρά το μάτι...


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ