Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να σταματήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα

«Πυραμίδα» σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της Κέρκυρας. Οι κίνδυνοι για την υγεία κατοίκων και εργαζομένων μεγαλώνουν

Πέτροβας Σπύρος

«Πυραμίδα» σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της Κέρκυρας. Οι κίνδυνοι για την υγεία κατοίκων και εργαζομένων μεγαλώνουν
Την ανάγκη να παρθούν μέτρα για την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στην Κέρκυρα, προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής, σημειώνει σε Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους προς τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά «τι μέτρα θα παρθούν ώστε να σταματήσει η απόθεση των απορριμμάτων στον υπερκορεσμένο χώρο του ΧΥΤΑ Κέρκυρας στο Τεμπλόνι, να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά η περιοχή του Τεμπλονίου και να ξεκινήσει η προσπάθεια για εύρεση νέων κατάλληλων χώρων για τη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Κέρκυρας».

Οπως σημειώνεται, «οι κάτοικοι της περιοχής Τεμπλόνι όπου λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Κέρκυρας προχώρησαν, για μια ακόμη φορά, σε κινητοποιήσεις αφού εξάντλησαν τα ανθρώπινα όρια υπομονής και έδωσαν εύλογα χρονικά περιθώρια στους αρμόδιους φορείς για να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος». Ωστόσο, συνεχίζει ο βουλευτής, «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό, με συνέπεια οι κίνδυνοι για την υγεία τους να παραμένουν».

Η κατάσταση στην περιοχή είναι τραγικές παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι ότι το ΥΠΕΣ, απαντώντας (υπ' αριθμ. 693/25-7-2007) σε παλιότερη Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα, διαβεβαίωνε ότι ο «ΧΥΤΑ Κέρκυρας στην περιοχή Τεμπλόνι λειτουργεί στα πλαίσια εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων και ότι λειτουργούν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα (βιολογικός, πυρόσβεση κ.λπ.)». Ομως, τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, «η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και αυτό διαπιστώνεται πολύ εύκολα από τρία έγγραφα του τμήματος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κέρκυρας».

Στα έγγραφα αυτά του Τμήματος Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Κέρκυρας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο χώρος είναι κορεσμένος, αφού δέχεται για 25 χρόνια συνεχώς απορρίμματα και πως δε λειτουργεί με βάση τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. «Είναι φανερό πλέον ότι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και η στάση των αρμόδιων φορέων έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση στους κατοίκους της περιοχής», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Τεμπλόνι, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα αγωνιστικές κινητοποιήσεις με κατάληψη του χώρου για 5 μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ