Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΗΛΕΙΑΣ
Ξεκινά η δράση σε κάθε χωριό για το συντονισμένο αγώνα

Ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα η λαϊκή πρωτοβουλία μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, με στόχο τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα σε κάθε χωριό, που θα καταγράψει τις πραγματικές ζημιές, θα διαχειρίζεται μέσα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της την όποια βοήθεια και θα οργανώνει τον αγώνα

Στα χέρια τους παίρνουν την κατάσταση οι πυρόπληκτοι. Μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα και λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό συντονίζουν τη δράση τους

Associated Press

Στα χέρια τους παίρνουν την κατάσταση οι πυρόπληκτοι. Μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα και λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό συντονίζουν τη δράση τους
Την κατάσταση στα χέρια τους παίρνουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου για να διεκδικήσουν αγωνιστικά την πραγματική αποκατάστασή τους. Ηδη, συγκροτήθηκαν από προχτές Επιτροπές Αγώνα σε Ηλεία και Μεσσηνία για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα τους. Τα ίδια αγωνιστικά βήματα ακολουθούν οι πυρόπληκτοι της Αχαΐας, της Αρκαδίας και της Λακωνίας, που το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματίσει συσκέψεις - συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων.

Στην απόφαση - ψήφισμα και στο πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης βρίσκεται ο άξονας των αιτημάτων με βάση τον οποίο θα κινηθούν οι πυρόπληκτοι για να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν, ώστε να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που επιδιώκει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου - με δόλωμα τον αγροτουρισμό - υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Λαϊκές συνελεύσεις σε χωριά της Ηλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η λαϊκή πρωτοβουλία σε χωριά της Ηλείας μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, με στόχο τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα σε κάθε χωριό που θα καταγράψει τις πραγματικές ζημιές, θα διαχειρίζεται μέσα από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της την όποια βοήθεια, ώστε να παραμεριστούν οι σύγχρονοι «μαυραγορίτες», θα οργανώνει τον αγώνα.

Οπως κατήγγειλαν στη σύσκεψη της Ηλείας κάτοικοι από την ορεινή Πηνεία, παράγοντες της Αυτοδιοίκησης μοιράζουν τις ζωοτροφές όχι ανάλογα με τις ανάγκες και τον αριθμό των ζώων στους κτηνοτρόφους, αλλά με άλλου είδους ...κριτήρια. Ανάλογες καταγγελίες έγιναν και για τη διάθεση του εμφιαλωμένου νερού, ποσότητες του οποίου, αντί να διανέμονται δωρεάν στους πυρόπληκτους, βρίσκονται σε ...ράφια μαγαζιών!

Ξεκινά η δράση της Επιτροπής

Στην Ηλεία μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ), του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας και της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ηλείας και τη συμμετοχή πλήθους αγροτικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων και κατοίκων αποφασίστηκε προχτές η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, θα είναι ανοιχτή και θα επιδιώξει με όρους κινήματος τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο πλαίσιο της ανάγκης για οργάνωση κοινής δράσης των εργαζομένων.

Τα πρώτα στελέχη της που την απαρτίζουν είναι οι: Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Γιώργος Ηλιόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ηλείας, Γιώργος Καραπάνος, επικεφαλής της ΝΑΣ Ηλείας, Πέτρος Παπαδάτος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Παναγιώτης Κανακάρης, μέλος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Ζαχάρως, Γιάννης Γεωργόπουλος, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας του χωριού Αγίας Αννας, Ειρήνη Τσεκούρα, εθελόντρια, Αποστόλης Αποστολόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Σιμόπουλου, Νίκος Καρράς, από τον Πρόδρομο, Αργύρης Αδαμόπουλος από την Πλατιάνα, Δημήτρης Κολιαδήμας, από το Ανήλιο, Σάββας Κοτίνης, από τα Λεχαινά, Νίκος Μήλιος, από την Καυκανιά, Παναγιώτης Μανιάτης από τη Φασκομηλιά, Πέτρος Τσάγκας, από το Σιμόπουλο, Γιώργος Λογγοβίτης, από την Καλλιθέα, Στάθης Κούφης, από την Οινόη.

Το ψήφισμα - απόφαση

Στο ψήφισμα - απόφαση για το πλαίσιο διεκδίκησης και τα μέτρα προστασίας των εργατών γης, των φτωχών και μεσαίων αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

  • Για τους εργάτες γης και άλλους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλιά τους, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ μηνιαία και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
  • Για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες άμεση και στο 100% αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, υποδομές, εγκαταστάσεις). Διασφάλιση του εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί ανάλογα με την καλλιέργεια. Δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους με άμεση και δίκαιη διανομή.

Ειδικότερα παλεύουμε:

  • Για τις ελιές: 32 ευρώ ανά δέντρο για εκρίζωση και επαναφύτευση. 20 ευρώ ανά δέντρο για κοπή στη βάση του κορμού. 12 ευρώ ανά δέντρο για κοπή κλαδιών.
  • Για τα αμπέλια: 1.000 ευρώ ανά στρέμμα για εκρίζωση και επαναφύτευση (1.300 ευρώ με υποστύλωση). 650 ευρώ ανά στρέμμα για κοπή στη βάση του κορμού (950 ευρώ με υποστύλωση). 200 ευρώ ανά στρέμμα για κοπή κλαδιών (500 ευρώ με υποστύλωση).
  • Αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου: Αιγοπροβάτων 150 ευρώ ανά ζώο. Βοοειδή: 1.500 ευρώ ανά ζώο. Μελίσσια: 160 ευρώ ανά κυψέλη.

Αναπλήρωση του εισοδήματος στο 100% των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για φέτος και για τις υπόλοιπες χρονιές ανάλογα με τις καλλιέργειές τους π.χ. για τους ελαιοπαραγωγούς 5 χρόνια κάλυψη ολόκληρου του εισοδήματος και για τα επόμενα 7 χρόνια σταδιακή μείωση για όσο χρόνο χρειαστεί. Να διαγραφούν τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους.

  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα δε λειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία 100% αποζημίωση του ετήσιου χαμένου εισοδήματος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναντικατάστατος ο ρόλος των Επιτροπών Αγώνα(2007-10-14 00:00:00.0)
Αποζημιώσεις που δεν καλύπτουν τις ανάγκες(2007-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ