Κυριακή 14 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αναντικατάστατος ο ρόλος των Επιτροπών Αγώνα

Ηδη έχουν συγκροτηθεί επιτροπές σε Ηλεία, Μεσσηνία και Αιγιάλεια. Συσκέψεις σήμερα σε Αρκαδία, αύριο Δευτέρα σε Λακωνία

Με τις λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό που γίνονται καθημερινά, συντονίζεται ο αγώνας των πληγέντων

Eurokinissi

Με τις λαϊκές συνελεύσεις σε κάθε χωριό που γίνονται καθημερινά, συντονίζεται ο αγώνας των πληγέντων
Ηλεία, Μεσσηνία, Αιγιάλεια. Η μία Επιτροπή Αγώνα πυροπλήκτων στήνεται μετά την άλλη στις πληγείσες περιοχές της Πελοποννήσου. Φτωχοί αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, κάτοικοι, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς, αγροτικοί σύλλογοι, μπαίνουν σε αγωνιστική τροχιά και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Διεκδικούν την πραγματική τους αποκατάσταση που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια!

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεχωριστή σημασία. Γιατί πατά πάνω στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πυρκαγιές, γιατί παίρνει σάρκα και οστά μια μορφή δουλιάς, η μοναδική, που μπορεί να κάνει τους πληγέντες να αισιοδοξούν. Πάλη και αγώνας μέσα από την οργάνωση από τους ίδιους ενός διεκδικητικού κινήματος.

Τα ίδια αγωνιστικά βήματα αναμένεται να ακολουθήσουν σήμερα και αύριο οι πυρόπληκτοι σε Αρκαδία και Λακωνία μετά τις προγραμματισμένες συσκέψεις - συγκεντρώσεις σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα. Ακόμα, σε μια σειρά χωριά της Ηλείας γίνονται λαϊκές συνελεύσεις, με στόχο τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα σε κάθε χωριό.

Κοινή δράση

Σε δήλωσή του, στον «Ρ» ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, σημειώνει σχετικά με την αναγκαιότητα και το ρόλο της Επιτροπής Αγώνα:

«Γίνεται μέτωπο εργατών, αγροτών, εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών, ώστε να δοθεί πραγματική λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νομό μας.

Διεκδικούμε να μην αλλάξει η χρήση γης, να μη γίνει πραγματικότητα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους "δήθεν" ευεργέτες μας και να βάλουμε φρένο στο πλιάτσικο που γίνεται από τους επιτήδειους που βάζουν "χέρι" στη βοήθεια που στέλνει ο λαός της χώρας στους πυρόπληκτους του νομού. Αυτή τη στιγμή αποχτάμε "μάτια" και "αυτιά" σε όλα τα χωριά και βάζουμε σε δράση το σύνολο των κατοίκων. Επόμενο βήμα ο συντονισμός με τις υπόλοιπες Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί, ώστε από κοινού να διεκδικήσουμε όλα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να μείνουμε στον τόπο μας. Ο ρόλος της Επιτροπής Αγώνα αποδεικνύεται αναντικατάστατος».

Από την πλευρά του, ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μεσσηνίας, αναφέρει σχετικά: «Η θλίψη, η οργή και η αγανάκτηση για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, για το βιος των ανθρώπων του μόχθου και της δουλιάς και τα χιλιάδες στρέμματα δασών που έγιναν στάχτη σε λίγες μέρες, πρέπει να μετατραπεί σε πάλη, ώστε να μη χρησιμοποιηθούν οι μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές, σαν αφορμή για την επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και τον εξοβελισμό τους από τα χωράφια, τον περιορισμό των δικαιωμάτων.

Επιπρόσθετα, καμιά εμπιστοσύνη να μη δείξουν οι εργαζόμενοι στο κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, γιατί είναι συνέχεια της "ανάπτυξης" που τόσα χρόνια ζούμε στο πετσί μας. Είναι η ίδια ανάπτυξη που ήρθε με τα τρία πρώτα ΚΠΣ, ίδια με αυτή που τάζουν τώρα με το τέταρτο: έργα που τα πληρώνει διπλά και τριπλά ο λαός, ενώ υπηρετούν την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Η οργή και η απογοήτευση για την πολιτική της κυβέρνησης, που, ουσιαστικά μετά το τέλος των εκλογών έχει αφήσει αβοήθητους τους πυρόπληκτους, είναι μεγάλη.

Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα γίνονται αποσπασματικά, πρόχειρα και ο όγκος τους είναι πολύ μικρός σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχτεί στα ύψη και μια «μπάλα» τριφύλλι από 4 ευρώ πωλείται προς 7 ευρώ. Ηδη ορισμένοι μικροί κτηνοτρόφοι αναγκάζονται κάτω από το βάρος των δυσκολιών να πουλήσουν ακόμη και τα κοπάδια τους.

Τα μέτρα άμεσης αποκατάστασης που προωθεί η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζουν την παραμονή των εργαζομένων στον τόπο τους, επιταχύνουν το ξεκλήρισμα, συγκεντρώνουν τη γη σε λίγα χέρια, αναπτύσσουν την επιχειρηματική μονοπωλιακή δράση για τουριστική εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι πυρόπληκτοι με οδηγό τις Επιτροπές Αγώνα και την απόφαση - ψήφισμα καθόρισαν το πλαίσιο διεκδίκησης και δράσης τους.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα - απόφαση των επιτροπών αγώνα σε Ηλεία, Μεσσηνία και Αιγιάλεια, αναφέρεται:

  • Για τους εργάτες γης και άλλους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλιά τους, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ μηνιαία και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
  • Για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες άμεση και στο 100% αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο. Διασφάλιση του εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί ανάλογα με την καλλιέργεια. Δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους με άμεση και δίκαιη διανομή.

Ειδικότερα παλεύουμε:

-- Για τις ελιές: 32 ευρώ ανά δέντρο για εκρίζωση και επαναφύτευση. 20 ευρώ ανά δέντρο για κοπή στη βάση του κορμού. 12 ευρώ ανά δέντρο για κοπή κλαδιών.

-- Για τα αμπέλια: 1.000 ευρώ το στρέμμα για εκρίζωση και επαναφύτευση (1.300 ευρώ με υποστύλωση). 650 ευρώ ανά στρέμμα για κοπή στη βάση του κορμού (950 ευρώ με υποστύλωση). 200 ευρώ ανά στρέμμα για κοπή κλαδιών (500 ευρώ με υποστύλωση).

-- Αποκατάσταση ζωικού κεφαλαίου: Αιγοπρόβατα: 150 ευρώ ανά ζώο. Βοοειδή: 1.500 ευρώ ανά ζώο. Μελίσσια: 160 ευρώ ανά κυψέλη.

-- Αναπλήρωση του εισοδήματος στο 100% των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων για φέτος και για τις υπόλοιπες χρονιές ανάλογα με τις καλλιέργειές τους π.χ. για τους ελαιοπαραγωγούς 5 χρόνια κάλυψη ολόκληρου του εισοδήματος και για τα επόμενα 7 χρόνια σταδιακή μείωση για όσο χρόνο χρειαστεί.

-- Να διαγραφούν τα χρέη των αγροτών και των κτηνοτρόφων και να χορηγηθούν νέα δάνεια με 5ετή περίοδο χάριτος για να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για να ανασυστήσουν τα νοικοκυριά τους.

  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες αντίστοιχα μέτρα και επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα δε λειτουργεί η επιχείρηση. Ειδικά για τα ιδιωτικά και συνεταιριστικά ελαιοτριβεία, 100% αποζημίωση του ετήσιου χαμένου εισοδήματος.

Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ